Половината от лятната селекция на ЦСКА е провал

7 Dni Sport26.05.2023
ЦСКА, Тренировка, Жираир Шагоян

ЦСКА се нуждаеше от задължителна победа при гостуването си на Лудогорец миналата събота, за да изпревари орлите в класирането и да зависи само от себе си в оставащите три кръга от борбата за титлата. Червените обаче стигнаха само до равенство, а треньорът Саииа Илич получи доста критики, че е извършил едва една-единствена смяна – включи в игра Дюкенс Назон, който дори не бе в оптимално състояние.

Трябва обаче да си зададем въпроса имаше ли въобще кого сърбинът да пусне, за да промени развитието на двубоя. И кого трябваше да изкара? Младият специалист неведнъж през сезона доказа, че има правилна преценка за качествата на своите футболисти и неслучайно успява да изстиска максимума от тях. Тоест очевидно Илич реши, че играчите на пейката в Разград няма с какво да му помогнат. А това за пореден път потвърждава нещо, което се отчита от мнозина още от есента – половината лятна селекция на ЦСКА се оказа провал!

На “Хювефарма Арена” резерви бяха привлечените в началото на сезона Лазар Туфегджич, Дауда Бамба и Жираир Шагоян. Все офанзивни футболисти. Треньорът обаче не се довери на нито един от тях. И не можем да го съдим, след като общият им принос в 47 участия, разделени помежду им, е едва 3 гола и 4 асистенции. След изминаването на целия сезон приказките за нужда от време за адаптация няма как да минат. И в края на месец май, след най-важния мач за сезона, общото впечатление на анализаторите, преценката на треньора и статистическите данни се обединиха в един извод – Туфегджич, Бамба и Шагоян са трансферни разочарования.

Брадли де Нойер не пътува за Разград, защото е контузен, но той също в последния месец бе част от черния списък на Илич. След невзрачна есен нидерландецът показа много по-добро лице през пролетта и бе сред ключовите фигури в състава. В навечерието на домакинството на Лудогорец в края на април обаче несериозното му отношение взе връх и доведе до изваждането му от състава в следващите мачове. Освен чисто спортно-техническите качества дисциплината също е един от основните фактори, които големите клубове взимат под внимание преди осъществяването на входящ трансфер. Е, очевидно от “Армията” са се провалили при тази оценка.

Те не бяха достатъчно прецизни и при съпоставката между настоящите качества и безспорно големия потенциал, който Симеон Александров притежава. Оказа се, че младежкият национал все още не може да бъде полезен на Саша Илич и цяла есен той търкаше пейката, вместо да се развива някъде другаде. Отново грешно решение по време на лятната селекция. Попадения в нея са Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо, но със сигурност тя няма как да бъде разглеждана като успешна, след като 50% от осъществените входящи трансфери са категорични провали. И това се доказва от решенията на самия старши треньор Саша Илич.

Автор: „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ