Везенков с шанс да запише един от най-великите индивидуални сезони в Евролигата

7 Dni Sport20.05.2023
Александър Везенков,

Александър Възможност вече официално се превърна в първия български баскетболист, който ще играе на финала в най-престижната европейска надпревара – Евролигата. Най-полезният играч в турнира и съотборниците му от Олимпиакос сразиха Монако със 76:62 на полуфинала в “Жалгирио Арена” в Каунас вчера, за да си осигурят място на големия финал, където ще се изправят срещу Реал Мадрид. Битката за трофея ще се проведе утре от 20:00 часа българско време.

Така Везенков вече има възможността да се превърне в едва втория баскетболист в историята на турнира след Нандо де Коло през 2016-а, печелил най-значимите отличия в рамките на един сезон – титлата, наградата за MVP на Финалната четворка, тази за MVP на сезона и реализаторската титла на името на Алфонсо Форд. До този момент най-добрият български баскетболист вече има във витрината си статуетките за най-добър реализатор и за най-полезен играч на сезона, така че мисията е наполовина изпълнена. При евентуален триумф утре вечер и ново силно представяне във финала лидерът на “червено-белите” ще пренапише историята на Евролигата.

През 2016-а де Коло практически беше неудържим с екипа на ЦСКА Москва, като изведе руския гранд към седмата му европейска титла. Французинът завърши сезона със средно по 19.4 точки при коефициент от 24.3, като именно тези показатели и факта, че ЦСКА беше непоколебим през целия ход на сезона му донесоха приза за MVP на кампанията. На Финалната четворка в Берлин де Коло изригна с 30 точки при победата над Локомотив Кубан на полуфиналите с 88:81, а след това записа още 22 точки плюс 7 асистенции при инфарктния успех над Фенербахче на финала със 101:96 след продължение. Така лидерът на “московските армейци” заслужи званието за MVP на “Файнъл Фор” и спечели първата от общо двете си титли от Евролигата, маркирайки безпрецедентното си постижение.

Утре вечер от 20:00 часа българско време Везенков ще има възможността да стори нещо подобно в сблъсъка с Реал Мадрид. През вчерашния ден българинът реализира 19 точки в коша на Монако, като именно той се отличи с основна роля за обрата на тима си в третата четвърт, спечелена с внушителното 27:2. От другата страна на паркета обаче ще е Валтер Таварес от състава на “лос бланкос”, който изригна с дабъл-дабъл от 20 точки и 15 борби при успеха над Барселона със 78:66 във втория полуфинал.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ