1460 дни по-късно: Истината за полиграфа в Черно море ощетил ЦСКА и дал титлата на Лудогорец

7 Dni Sport17.05.2023
Georgi-Iliev-1-600x340

Продължаваме рубриката „Къде са те сега“. Днес ще ви представим изгонените футболисти от „Черно море“ преди мача им с „Лудогорец“ през сезон 2018/19.

В края на сезон 2018/19, българският футбол бе разтресен от огромен скандал. Шестима играчи на “Черно море” бяха изгонени от тима. Сред тях легендата на българския футбол, както и на “моряците” – Георги Илиев. Освен него, от отбора бяха отстранени още Георги Китанов, Иван Дюлгеров, Виктор Генев, Пламен Димов и Петър Витанов.

Основен довод за изгонването на футболистите е неуспешният детектор на лъжата, на който са подложени. Вследствие на резултата от теста, играчите са изгонени от отбора на “моряците”.

Причината за този детектор е, че има съмнения, че футболистите са играли симулативно в срещата им срещу ЦСКА.

А ето и къде са днес играчите, които бяха изгонени от отбора на „Черно море“.

Георги Илиев

След като е изгонен от „Черно море“, той се завръща в „Локомотив“ (Пловдив) в края на юни 2019 г. На 15-ти декември 2019 г., Илиев слага край на кариерата си като футболист. В момента се занимава с треньорска дейност.

Петър Витанов

По подобие на Георги Илиев, той също се присъединява към отбора на „Локомотив“ (Пловдив). Със „смърфовете“ печели Купа на България през сезон 2019/20, както и Суперкупата на България през 2020 г. В момента продължава да играе за „черно-белите“.

Георги Китанов

През 2018/19 е отдаден под наем в „Черно море“ (Варна) от ЦСКА София. След като е изгонен от „Черно море“ (Варна), договорът му с ЦСКА София изтича и той напуска клуба, за да подпише с „Астра“ (Гюргево). След това играе в отбора на “Петролул”. В момента е част от състава на „Флориана“.

Иван Дюлгеров

Въпреки че е отстранен от отбора, той се завръща в редиците на “зелено-белите”, където играе и до днес. В момента Дюлгеров дори е един от капитаните на „моряците“.

Виктор Генев

След като е отстранен от отбора на „моряците”, той се присъединява към тима на „Берое“ (Стара Загора). След това напуска “„заралии“, за да се присъедини към „Ботев“ (Пловдив), където играе и до днес.

Пламен Димов

След като е изгонен от „Черно море“ (Варна), той продължава кариерата си в Казахстан, където играе за „Окжетпес“. След това отива в Узбекистан, където защитава цветовете на „Андижан“. Там изкарва два сезона преди да подпише с литовския „Ритеряй“. В момента е част от тима на „Спартак“ (Варна).

Въпреки че случаят остава известен като “Случая с полиграфа”, част от играчите успяват да продължат кариерите си и то успешно. Скандално е, че това се случва в 21-ви век, в държава, която е членка на ЕС. Разследването по случая е оскъдно и дори нулево, което е поредната причина честната конкуренция в българския футбол да бъде поставяна под съмнение. И то с право.

Автор: Денислав Цветков / „Ритнитоп“

Припомняме Ви думите на Георги Илиев – капитан на Черно море за въпросния случай.

„Минаха 20 дни от събитията около мача в Разград. Няма час да не мисля за това. Мина толкова много време, но не ми е по-леко.“

„Всичко започна след мача с „Левски“ (1:5 в София – б.р.), когато ни попитаха дали да се взима детектор, имаха съмнения за нещо. Аз като капитан казах, че няма какво да крием и ще се явим. Непосредствено преди мача с „Лудогорец“, ни повикаха 6 човека, показаха лист, на който пишеше, че сме излъгали.“

„Сериозно ви казвам, помислих, че това е скрита камера. В един момент осъзнах, че шефовете са сериозни, не можех да повярвам. Поисках обяснение – какво, как, защо, къде е грешката. „Аз видях един бял лист с един въпрос и един отговор. Той беше „Не“ от моя страна и пишеше – „Лъжа“.“

„Не ми обясниха нищо. Договорът ми така и така изтичаше и взехме решение да се разделим. Трябва да си глупак, за да помислиш, че след тези години, тези моменти и емоции на „Тича“, аз ще направя такова нещо. Дълбоко унизен и омерзен съм, да ми лепнат това петно…“

„Никой не даде обяснение на тези клюки, много глупости се изписаха. Болно ми е за феновете, които повярваха на това. Как аз ще продам този отбор? Не съм долен и безскрупулен тип. Но явно има хора, за които това няма значение. Съсипват животи и съдби.“

„Защо никой не излиза да каже какво се е случило, нали имаха доказателства, къде са? Бях шокиран и поисках нов детектор. Шефовете не се съгласиха, след което аз и другите момчета намерихме частна софийска фирма и се явихме доброволно. Резултатите от първия детектор бяха направени след мача с „Левски“, а ги изкараха 10 дни по-късно, не зная защо толкова късно. На втория полиграф, който направихме сами, резултатите излязоха няколко часа по-късно. Защо е така – не зная, отговорете си вие.“

„Аз не съм човек, който ще клекне пред лъжите. Искам да изчистя името си, най-вече пред феновете във Варна, защото в момента са разделени. Получих и доста подкрепа, дори и предложение от четири отбора, което показва, че футболните хора ми вярват. Аз няма да спра. Ако ми бяха казали: „Жоре, стар си“, щях да окача бутоните. Но аз заради такива лъжи няма да се откажа“, завърши Илиев.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ