Паметен ден за Ботев Пловдив и стадион „Христо Ботев“

Ботев Пловдив, Стадион "Христо Ботев"

На днешната дата (14 май) се навършват 62 години от откриването на стадион „Христо Ботев“. Новият стадион е построен на мястото на старото парк-игрище на колежа „Свети Августин“. Това отбелязва „жълто-черната“ страница във Фейсбук „Гордостта на Тракия“. Ето още интересни факти за съоръжението:

Първата копка е направена на 29 юли 1959 г. За две години строителство под ръководството на генерал-лейтенант Величко Георгиев и генерал-майор Стоян Стоянов се построява цялостен спортен компекс – футболно игрище с лекоатлетическа писта и трибуни за 35 000 зрители, съблекални, басейн, баскетболно и волейболно игрище, тенискорт и административна сграда.

Стадионът е открит на 14 май 1961 г. с тържества и приятелски мач между „Ботев“ и румънския „Стяуа“, завършил с победа за „канарчетата“ с 3:0.

Най-посетеният мач на „Колежа“ е 1/4-финалът за КНК срещу „Атлетико“ (Мадрид). Срещата се играе на 27 февруари 1963 г, пред 40 000 зрители.

Реконструкцията на стадион „Христо Ботев“ стартира на 1 юли 2013 г. Първата копка на новия стадион бе направена точно в 10:00 ч. като строежът стартира от Трибуна Изток.

На 18 март 2023 г., след над 9-годишно прекъсване, мъжкият отбор на „Ботев“ се завърна символично на „Колежа“. Малко след 10:00 ч. треньорът на „жълто-черните“ и футболисстите направиха емоционална първа тренировка пред хиляди бултраси, заели местата си на Южната трибуна.

На 29 април ботевистите се завърнаха триумфално в двубоя с „Левски“. Събитието бе съпътствано от концерт, в който участие взеха „Д2“, Стефан Вълдобров и Обичайните заподозрени, както и фолклорен ансамбъл „Тракия“, официална церемония, както и награждаване на ветерани. Самият двубой пък ще се запомни с уникалното представяне на „жълто-черните“ фенове, които създадоха феноменална атмосфера с множество факли, заря и подкрепа до последен дъх.

На стадион „Христо Ботев“ „жълто-черният“ клуб изиграва 810 двубоя, като балансът в тях е 534 победи, 161 равенства и 115 загуби, при голова разлика 1796:703.

Автор:„Пловдив24″


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ