Николай Митов с емоциална изповед: През сълзи ще кажа цялата истина

7 Dni Sport08.05.2023
Левски - Хайдук, Николай Митов

Футболният специалист Николай Митов беше гост в прякото студио „Спортал“, което проследи срещата между Ботев (Пловдив) и Лудогорец от последния 30-и кръг на редовния шампионат в efbet Лига. Бившият старши треньор на Левски, Монтана, Септември (София), Пирин (Разлог) и Хебър (Пазарджик) засегна една от болните теми на българския футбол – интеграцията на младите състезатели в професионалния спорт.

Като цяло в самия мач на обновения стадион “Христо Ботев”, спечелен от Лудогорец с 2:0 българските футболисти бяха оскъдица. Домакините от Ботев (Пловдив) започнаха само с трима българи в състава – защитниците Виктор Генев и Николай Минков, както и халфът Красиан Колев.

Това не обягна на Николай Митов и той изказа интересното твърдение, че наставникът на “канарчетата” – Бруно Балтазар, е поставен под натиск, заради което много трудно би дал шанс на юноши до края сезона.

“Въпросите му са лаконични за бъдещето. Те си го питат за школата, което ги боли хората от Пловдив. Отговаря със заобикалки. За мен лично той не знае своето бъдеще. И като не го знае, нищо, че човекът отговаря възпитано, мисля, че и той е изнервен от този факт. Не виждам някакъв почерк в този отбор, но пък го оправдавам, защото той не е взел нито един играч. Напуснаха го 4-5 много добри футболисти плюс Тошко Неделев – не е малко. Не му е лесно при всички положения. За да покажеш своите идеи, ти трябва да участваш в селекцията, да вземеш такива футболисти, които на терена да покажат това, което имаш ти като идея. Той просто не е направил никаква селекция”, каза Митов относно Балтазар.

След това футболният специалист коментира и по–подробно темата за младите футболисти:

“Аз обичам младите, защото съм минал по този път и знам какво е като футболист. Бъдещето е в тях. Само че тук идва обратното – даваш път на младите и гориш ти като треньор. Като бях в Левски последният път – нямаше пари и играхме само с млади. ОК – махнах всички стари футболист, неприятно ми беше. Започнах да ги налагам, да не ги споменавам всичките, и в един момент, както нямаше пари, на втория месец друга песен – сумати пари се хвърлиха и се дадоха за играчи чуждестранни, а мен ме освободиха. И какво стана, пак завършиха на същата позиция, както преди”, каза още Митов.

Той добави и подкрепата си към към треньорите от цялата общественост, които се опитват да налагат млади футболисти в тези трудни условия:

“Това тук е тази подкрепа, която трябва да имаш. На всички колеги, искаам да ги защитя. Като кажеш “с младище играеш”, ще падаш. Не можеш да биеш всеки мач, нямаш шан да биеш всеки мач с младите. Но примерно, ако улучиш поколе и са добри и им се даде път – да не изброявам, и е ЦСКА, и в Левски имаше такива поколения, които играха по 7-8 години, уникални футболисти. Тогава защо националния беше силен, точно затова”, добави Митов.

Треньорът сподели и наблюденията си как се процедира с младите футболисти в отделните клубове:

“В Левски и ЦСКА е много ветровито за млади футболисти. Но, ето, Славия си играе с млади футболисти и си печелят пари хората. Ето, Септември, другият клуб, но това е политиката. Трябва да кажеш твърдо. Всеки треньор иска резултати, но резултатите ще дойдат в последствие. Защото младите изиграят 2-3 мача и после при тях има спад. После ти трябва да коригираш тези неша, защото на младия трябва да му удариш шамар, забий го два мача на пейката, като видиш, че залитва. И тогава той ще израсне. Но трябва да имаш подкрепа от ръководството. Не става в България, бил съм потърпевш. Даже да ви кажа в Септември за едната година. Спасихме се, станахме шести, можеше да играем в турнирите, играхме с много млади, имаше и опитни. Тогава президентът Румен Чандъров ми каза догодина играем само с млади. Имахме една серия от загуби, аз казах “тръгвам си”. После след мене взеха чужденци. Няма как да стане така. Сложен процес е за младите. Всеки вика “млади”, на втория мач почват да викат вънка и да те псуват. В един момент жертвата винаги е треньорът, за съжаление”, завърши Николай Митов.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ