Николай Минков – Единственият пожален от феновете на Ботев Пловдив

Николай Минков - Ботев Пловдив

След снощната загуба на Ботев Пловдив от Левски на новия стадион „Христо Ботев“ имаше само един футболист, който бе пожален от феновете – Николай Минков. И не само защото бе единственият българин в стартовия състав на „канарчетата“. Дребничкият футболист остави сърцето си на терена, раздаде се напълно и неведнъж постави на изпитание играчите в „синьо“. Той създаде и най-добрата голова възможност за Ботев, след като поднесе на тепсия топката на Антоан Бароан, но той направи по-трудното – уцели гредата от три метра. Специално след двубоя бе похвален и от Бруно Балтазар, който даде капитанската лента на Минков в този исторически мач за клуба и май това бе единственото правилно решение на португалския треньор.

Но кой всъщност е Николай Минков? 25-годишният футболист е познато име у нас, но винаги е оставал в сянка. Роден е в Силистра, но е юноша на Черно море. В детските си години за кратко преминава и през школите на Литекс и Спартак Варна. Дебютира в мъжкия футбол едва на 18 години с екипа на Черно море и за три години изиграва 25 мача, в които вкарва и един гол. В този период е преотстъпван и на Добруджа. След кратък период в ЦСКА 1948, Минков намира своето място в Монтана, където се утвърждава като водеща фигура. В продължение на два сезона е несменяем титуляр и за 50 срещи бележи 5 попадения.

Това привлича вниманието на Ботев Пловдив и на 11 юни 2021 г. е обявен за ново попълнение на „канарчетата“. И изненадващо за мнозина е сред малкото оцелели играчи, въпреки огромното текучество на футболисти и треньори. Обяснението е просто – във всяка тренировка и мач дава 100 % от себе си и това няма как да остане незабелязано. Има и нещо друго – Минков може да играе еднакво добре на три позиции отдясно – като защитник, като халф-бек и като крило.

А 29 април със сигурност е ден, който Николай Минков никога няма да забрави. Да изведеш Ботев Пловдив на Колежа с капитанската лента е било мечта за стотици деца в града под тепетата, но тази чест се падна на него – скромното момче от Силистра.

Автор:Гонг

Снимка:Официална фейсбук страница на Ботев Пловдив


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ