Владимир Манчев: Великден да е червен, победа в дербито ще ни доближи много до титлата

7 Dni Sport14.04.2023
Хебър Пазарджик - Берое, Владимир Манчев

Победа в дербито отваря широко вратите към титлата, твърди бившият нападател и треньор на „Армията”.

Владимир Манчев е едно от най-разпознаваемите лица в най-новата история на ЦСКА. Голмайстор на тима, а след това и с огромна заслуга за спечелената през 2016-та година купа, като част от екипа на Христо Янев. Откриваме доскорошният наставник на Хебър в родния му град Пазарджик. На молбата да поговорим за армейците и предстоящото дерби с Левски той с усмивка казва: “На “Тема Спорт” не се отказва”. Ето какво сподели Манчев:

Владо, наближава вечното дерби. Какво очакваш от този мач?

– На първо място се надявам да не падне два метра сняг, времето да бъде хубаво, както за играчи, така и за публика, а и на трибуните да стане празник, а не да се стигне до ексцесии… Като очаквания – дано стане здрав, хубав, мъжки мач и… Великден да бъде червен! Надявам се ЦСКА да спечели, защото една евентуална победа в дербито ще отвори широко вратата към титлата не само в психологически план, а и разликата с Лудогорец най-малкото ще се запази.

Именно този залог – титлата… Не е ли прекалено голям и няма ли вариант да скове краката на играчите?

– Не би трябвало да ги скове. През настоящия сезон ЦСКА вече показа психическа устойчивост и спечели много трудни и важни мачове. Тук визирам най-вече поредицата от тежки гостувания. Именно поради тази причина смятам, че не би трябвало да се стигне до прекалено напрежение и сковаване.

Готов ли е ЦСКА за титлата?

– Това ще покажат най-добре оставащите мачове, но според мен

ЦСКА е по-готов

от Лудогорец

През този сезон армейците са по-равномерният, по-увереният и по-солидният отбор в представянето си.

ЦСКА обаче печели без да блести през цялото времетраене на мачовете…

– Вижте, това също е начин и тактика да се вземат трите точки. Сезонът е дълъг и отборът не може да поддържа високо ниво и темпо през цялото време. Въпреки ротациите, които прави Саша Илич виждаме, че основната тежест пада върху определени играчи. Именно те са в основата на победите. Когато Назон го няма – нещата в атака не се получават много, например. Затова подобно пестене и правилно разпределяне на силите повече помага. Да, в големи периоди от мачовете не виждаме каскади от финтове, голяма динамика и е малко тягостно да се гледа играта, но в крайна сметка, когато резултатът е положителен, не бива да обвиняваме. И ако в крайна сметка целта бъде постигната, то едва ли някой ще се сърди и ще помни по какъв начин точно са били спечелени тези двубои.

До колко сътресенията в Левски могат да се окажат решаващи и да наклонят везните в едната или другата посока?

– По принцип напускането на Станимир Стоилов

няма как

да донесе

какъвто и да е позитив за Левски, но това не означава, че те ще излязат предварително обречени. В ЦСКА обаче не бива да се интересуват и занимават с проблемите и случващото се в лагера на сините, а да мислят за собственото си представяне.

Победа в този мач отваря широко вратата към титлата, но евентуална грешна стъпка на армейците може ли да се окаже ли пагубна?

– Не! Въпреки всичко ЦСКА ще остане на върха. Предстои и домакински мач с Лудогорец, където червените ще имат предимството на една невероятна подкрепа от трибуните.

Спомена червената публика – до колко завръщането на Сектор Г помага?

– О, много помага. Без тези фенове нищо не е същото и повярвайте ми, че играчите на Лудогорец тайно завиждат на колегите си от ЦСКА за подкрепата, която получават. Колкото и клиширано да звучи, но публиката е един от най-важните играчи на армейците.

А кой от другите играчи ти прави впечатление? Преди малко отличи Назон…

– Да, той е една от водещите фигури.

Назон се превърна

в барометър

за представянето на отбора. ЦСКА винаги е имал нужда от подобен футболист в предни позиции. Хубавото е, че ако той не отбележи, поне дава мощ на атаката и се намира играч, който да донесе успеха. Виждате, че срещу Славия дори Мено Кох, който не играе често бе стабилен и вкара решаващ гол. А като цяло много добро впечатление правят Линдсет, Хайнц, през втория полусезон Де Нойер…

Колко по-силен е Лудогорец след завръщането на Ивайло Петев?

– Още е рано да говорим за кой знае какво спортно-техническо израстване на отбора, но се вижда, че играят с повече настроение, каквото досега им липсваше. Преди това треньорите сякаш бяха като външни тела, а сега си личи, че Петев е част от обстановката. При тях обаче тежестта също пада на едни и същи футболисти. Те продадоха Каули, част от лидерите им бяха с травми и това неминуемо оказва влияние върху физическото състояние. Смятам, че ЦСКА е в по-добра кондиция и от тази гледна точка и с оглед битката за заветната цел – титлата, то не бива да се правят драми от отпадането за купата.

Ние много говорим за мачовете на ЦСКА с Левски и Лудогорец, но да не забравяме, че на червените предстоят сблъсъци с Пирин, Хебър, Ботев Враца…

– Да, и не бива да има никакво отпускане и подценяване, защото Лудогорец е най-добрият пример – загубиха от Пирин, а никой не го очакваше. Дори и с Хебър можехме да им вземем точка, защото играхме добре срещу тях и малко не ни достигна. Ние говорим повече за Левски и Лудогорец, защото са дербита, защото носят повече емоционален заряд и дават психическо предимство, но истината е, че всеки мач “струва” три точки и те са задължителни навсякъде. Вярвам, че интригата до края ще е голяма. Пожелавам си честна битка и дано в края ЦСКА триумфира.

Автор: Явор Пиргов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ