Радослав Цонев: Арда има криза на резултатите, а не игрова

7 Dni Sport13.04.2023
Борислав Цонев, Андриан Краев, Радослав Цонев

Срещу Лудогорец можем да запалим искрата, която да ни отведе до Европа.

Навръх разпети петък Арда приема Лудогорец. Двубоят в Кърджали започва в 18:00 часа и обещава да е много интригуващ. „Тема Спорт“ потърси халфа Радослав Цонев (27 г.) в навечерието на битката. „Ще говорим само за нашия отбор и мача. Нека не се разводняваме по странични теми и по въпроси и отговори миналото“ изстрелва той и с охота се съгласява да разкрие какво очаква от сблъсъка, защо той и съотборниците му започнаха силно полусезона, а в последните двубои изпуснаха парата. Ради пристигна при кърджалийци през зимата, а вече има 6 шампионатни мача с 2 гола.

Янаки ДИМИТРОВ

Ради, предстои ви ключово домакинство на Лудогорец. Има ли Арда козове в битката срещу шампиона?

Разбира се, че има. Това ще е много, много труден двубой. Настройката при нас е налице. Трябва да дадем всичко от себе си, за да постигнем добър резултат.
Стряскат ли 8-те гола, които съперникът вкара през изминалия уикенд в мрежата на Ботев Враца?

Чак

да стряскат – не

Но със сигурност показват колко силен съперник е Лудогорец. При тях има положителна промяна. Те са с нов треньор, имат възход, борят се за първото място. Това говори достатъчно.

При разградчани има ясно изразена тенденция – много силни са в атака, особено, когато всичките им звезди са здрави, но под ръководството на Ивайло Петев не са успели да запазят суха мрежа. Може ли да използвате точно това и да ги притиснете?

Само от нас си зависи дали ще направим така, че тази тенденция за допуснатите им голове да се превърне в предимство за Арда. Със сигурност и те имат не толкова силни страни, както и слаби моменти в играта си. Надявам се да се възползваме точно от тях.
Кое ще е ключово за успех в този мач – да спрете най-силните им играчи, или да подчертаете силните си страни?

Целият отбор трябва да играе на върха на възможностите си. Това е единствената алтернатива. Длъжни сме да се раздадем докрай. Направим ли го, разбира се, че имаме шанс за нещо. Необходимо е просто да покажем какво можем.
Арда започна много силно пролетния полусезон, а доказателство за това е и разгромът над Локомотив Пловдив 5:0. В момента обаче сте в лоша серия – три поражения и едно равенство. Как си обясняваш тази метаморфоза?

Със сигурност се намираме в лоша серия, откъм резултати. Но не мисля, че играта ни отговаря на тях. В последните двубои играем добре, но все нещо не ни достига. Така беше срещу ФК ЦСКА 1948 за купата, както и онзи ден в Благоевград срещу Пирин (1:1). В тях стояхме по-добре от противниците, но в определени моменти се пропуквахме следствие на наши грешки. Точно те ни
костваха

печеленето

на точки

или продължаването напред за купата. Според мен при нас има криза на резултатите, но не и на играта.

Тоест, малка загуба на концентрация води до големи вреди…

Точно, може и така да се каже.
Срещу Локо Пловдив вкарахте 5 гола, но в следващите 6 срещи отбелязаните попадения са само 3. Има ли проблем Арда в този аспект, или по-скоро се дължи на психологическа основа и както каза – има криза на резултатите, а не на играта?

Когато не вкараш в няколко последователни мача със сигурност увереността пред гола не е същата. Но се надявам в следващите двубои да покажем на какво сме способни и нашите офанзивни играчи да разгърнат своя потенциал. И да допринесат за това Арда да печели.
Отборът наистина разполага с голям потенциал. В състава сте все българи, които са били национали или проекто такива и знаете, как се играят завързани мачове. Може ли точно срещу Лудогорец да запалите искра, която да ви отведе далеч?

Ще дадем всичко от себе си. Оставащите двубои до края на сезона
за нас ще са

като финали

Битката за по-предна позиция със сигурност ще е трудна. Дано се справим добре и да постигнем целите си.

След отпадането от купата ръководството на Арда избухна с декларация срещу съдийството. Забелязал ли си тенденция?

Мисля, че тогава бяхме ощетени. Но като цяло избягвам тази тема, а предпочитам да си изчиствам играта, да намалявам грешките и да се развивам. Това важи и за съотборниците ми. Защото върху това можем да влияем, а не върху другите неща.
Има ли Арда сили за бараж за Лигата на конференциите и спечелването на евроквота?

Да. Но трябва да го покажем. Защото още не сме го демонстрирали. Надявам се в края на сезона да сме на такава позиция.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ