„Най-лошото знаете ли кое е, ще Ви кажа цялата истината – козируването на колене пред Наско Сираков“

7 Dni Sport07.04.2023
Левски, Наско Сираков

Бившият футболист на Левски Петър Курдов говори пред „БНТ“ по горещите теми на „Герена“. Той сподели мнението си за случващото се в клуба.

Г-н Курдов, каква е гледната ви точка за случващото се в Левски?

– Ще започна със собственика (б.а. Наско Сираков), който се опитва да прави нещо, но явно силите не му стигат. Защото въпросителните около него са много. Моето мнение е, че в клуба трябва да се допуснат повече бивши кадри, които имат опитът, знанията и уменията, за да има по-голям контрол. Текучеството на чужди футболисти в българския футбол в Левски влиза в пълна сила. Видяхме 9-10 мача нулеви равенства и сега се радваме на победите над Арда, Хебър и Ботев Враца. Това не е критерият за отбора. Някои се опитват с тези мачове на среднобългарско ниво да ни заблудят. Става така, че се показва едната истина на управляващите в момента. Това, което го казвах, се случи.

Какво бяхте казали преди години?

– Бях казал, че в този отбор и постоянното текучество на футболисти се вижда, че в Левски не са точните хора. Класата на тима няма да е такава, каквато е била в миналото. Няма да казвам имена. С единият съм си делил залъка на „Герена“. Били сме осем сезона рамо до рамо. Другият, старши треньорът не искам да го коментирам, защото ако я захвана тази тема, ще стане нелицеприятно. Аз и Емил Велев, търсил съм мнението и на Божидар Искренов и други хора, с които се познаваме от над 30 години – всички казват, че трябва да има коренна промяна. Най-лошото в случая е, че цялата синя общност трябва да се навежда и да козирува на т. нар. собственик на Левски. Това е много неправилно, защото живеем в други времена. 

Какво е мнението ви за школата на „Герена“?

– Школата е отвсякъде пробита и скърца. В близките години няма един футболист, който да е излязъл от нея, както бе в миналото, да попадне в първия отбор. Да се каже: „Ето тези момчета влизат.“ Така беше по наше време – осем играчи влязоха от ДЮШ в първия тим. Тогава треньор беше Добромир Жечев. На следващата година при Васил Методиев взехме всички купи. Хората жадуват за това, както и за мачовете, когато Станимир Стоилов водеше отбора при първия му престой. Такива двубои са необходими на синия отбор, за да сме свидетели на нещо добро. Личностните дрязги в клуба не ги приемам. Щом за 6 години не си извадил един, двама, трима да чукат на вратата на първия отбор, трябва доброволно да си подават оставката и да дойде на тяхно място друг, който го е правил.

Има ли задкулисие в Левски и разминаване на информацията, която достига до феновете?

– Като опитен човек само чувам и нищо не твърдя, защото знам какви ще бъдат последствията, ако кажа на 100 процента истината. Хората казват, че има такова нещо в клуба. Мога да дам за пример Мони Манолов, който е син на Александър Манолов, Бог да го прости. Той попита – когато феновете събраха 6 милиона и половина, няколко месеца къде са стояли тези пари. Чак в края на годината се показаха на бял свят. Това е един много интересен въпрос. Разбира се, с твърденията на Тодор Батков-младши, който зададе много правилни осем въпроса – как така казваш, че не получаваш средства от клуба, а в същото време говорят хората, че един от ръководителите, в случая старши треньорът взима близо 50 хиляди лева заплата. Така чувам, нищо не твърдя. Дали е взел 100 хиляди лева премия за купата и дали той взима пари от всички трансфери, които се продават от клуба? Дали получава 25-30%? Апелирам към вашите колеги да задават правилните въпроси на хората, които са сега в тази позиция, в случая собственика и треньора. Защото те колят и бесят в Левски, както те твърдят, ако не гледаш с тях в една посока, трябва да напуснеш клуба, което в днешно време тази дискриминация на никого не се харесва. Защо Емил Велев и Божидар Искренов не са в клуба? Това са хора, от които младите футболисти има какво да научат. Тези въпроси трябва да бъдат на 100% зададени на Общото събрание и те да отговорят пред цялата синята общественост. Имах възможност да стана собственик на голям пакет акции, но не пожелах. Сега хората, които имат тези правомощия, нека зададат правилните въпроси. Не се търси сензация или унижение на някого. Когато има единомислие, клубът ще върви в правилната посока. На „Герена“ има сериозен човек като Даниел Боримиров, който се явява спойка между едните и другите. Апелирам към него да се натисне школата, за да може да се вади продукция.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ