Станислав Костов: Време е да изплюя горчилката от Пирин и да разберете истината

7 Dni Sport06.04.2023
Славия - Пирин Благоевград, Станислав Костов

Нападателят на Локомотив София – Станислав Костов, даде специално интервю пред колегите от „Гонг“ преди гостуването на Левски. Той говори за трансфера си при „железничарите“, победата над Славия в началото на седмицата, както и целите на клуба до края на сезона. Костов коментира отношението към него на бившия му клуб Пирин, както и случващото се на „Герена“, където се превърна в един от големите любимци на феновете.

Победихте Славия за Sesame Купа на България по драматичен начин. Какъв е коментарът ти за мача?

– Изиграхме труден двубой. Смятам, че бяхме по-добрият отбор и заслужено победихме. Имахме късмет да вкараме в 94-ата минута, но това е част от футбола. Много сме щастливи, че продължаваме напред в турнира.

Имате ли предпочитан съперник за полуфиналите?

– Не, който ни се падне. Ще бъдат два трудни мача. Ние сме добър отбор, така че който и да е съперник, ще играем. 

Предвид това, че още един от фаворитите – ЦСКА, отпадна, превръща ли този турнир в приоритет за Локомотив София?

– Играем мач за мач. Приоритет ни е и първенството, и Купата. Когато играеш полуфинал за Sesame Купа на България имаш малко по-голям шанс за трофей и класиране в Европа. Играем обаче и за първенството, където ни чакат сериозни мачове. Надяваме се да се представяме по-добър начин, както го правим и досега.

Дойде в Локомотив София в тежък момент, когато отборът беше в серия без победа, след това допуснахте и много тежка загуба с 0:6 от ЦСКА 1948 у дома. Последваха обаче три поредни победи, две от които над Славия. Това ли беше най-добрият начин за извинение към феновете? Това ли е лицето, което Локомотив трябва да показва?

– Тази загуба беше доста тежка за нас. Ако трябва да съм честен, не заслужавахме така да загубим. Направихме срамно петно в историята на клуба. След това показахме характер, показахме, че в тази съблекалня има мъже и футболисти, които са готови на всичко. Направихме три поредни победи, което във футбола в момента е доста трудно. Забравихме за този мач с ЦСКА 1948 и гледаме само напред. След тези три победи самочувствието при нас е приповдигнато, но сме стъпили здраво на земята. Тренираме усилено и се гледаме мач за мач. Искаме победа във всеки мач.

Как се стигна до трансфера ти в Локомотив?

– Обадиха ми се и бързо се разбрахме. Не се и замислих много, когато ми се обадиха. Много съм щастлив, че съм в Локомотив София. Ако зависи от мен бих останал още дълго време. Всички в отбора е страхотно, напоследък имаме добри резултати. Локомотив София е перфектно място за всеки един български футболист.

Чувстваш ли се вече на 100% готов физически, тъй като тренираше самостоятелно преди да се присъединиш към „железничарите”?

– Мисля, че вече се чувствам много добре. Всички в клуба много ми помагат – и треньори, и футболисти , и г-н Иван Василев. Смятам, че започвам полека да възвръщам най-добрата си форма. Има още какво да се желае. Определено това, че целият декември и януари тренирах самостоятелно с Николай Бодуров ми се е отразило. Мисля, че след всеки един мач се чувствам все по-добре и по-добре.

Раздели се по неприятен начин с родния ти отбор Пирин Благоевград. Остана ли в теб горчилка от отношението на треньор и ръководство на клуба?

– Да, разбира се, че остана горчилка. Дойде един човек, който реши да ни изгони като кучета от нашия дом. Не само аз, а и други момчета, доста пъти правихме компромиси в името на клуба, намалявахме заплатите си. Винаги сме били от ползва на клуба, проявявали сме разбиране. Аз, Бодуров и Юлиан Попев имахме възможност да осъдим клуба един милион пъти, но не го направихме. Ако го бяхме направили, сега на Пирин щеше да му е много по-тежко. В един момент дойде един треньор (б.а. Христо Янев) и реши да ни изгони. Не знам защо се реши точно градските момчета да изгонят. Христо Янев да ни изгони. Не получихме подкрепа от никого. Това трябва да се знае – нито феновете ни подкрепиха, нито ръководството. Явно Христо Янев има голяма власт, за да решава такива неща. В крайна сметка, когато в един отбор е така лошо положението, не смятам, че играчите от града, които са дали най-много на отбора, трябва да бъдат виновни.

Затворена страница ли е за теб Пирин?

– Не, не мога да кажа, че е затворена страница. Дойде един човек, който е далеч от града, далеч от отбора и реши, че трябва да изгони местните момчета. Това не означава, че Пирин е затворена страница. Аз обаче съм фокусиран върху Локомотов София. Тук е ми страхотно и Пирин няма какво да ги коментирам.

Сега предстои емоционален мач за теб. Завръщаш се на „Георги Аспарухов”. Какво очакваш от мача с Левски?

– Tова е един специален стадион за мен. Винаги съм играл с удоволствие там. Ако треньорът реши да играя, ще съм много щастлив. Отиваме там за победа. Ще дадем всичко от себе си и се надявам да се поздравим с крайния успех.

Бил си и от двете страни на барикадата. Знаеш какво е да играеш на „Герена” като футболист на Левски, а и като противник. Колко трудно е да се гостува на „Георги Аспарухов”?

– Доста е трудно. Изиграл съм доста мачове срещу Левски. Левски има доста силни футболисти и е трудно. Тук опира до характер. Ако имаш характер и самочувствие, не се поддадеш на напрежението, можеш да измъкнеш нещо от „Герена”.

В Локомотив София сте доста футболисти, които сте играли в Левски. Ще има ли някакъв вид реваншизъм у вас?

– До момента не сме коментирали. За нас най-важният мач беше със Славия и не сме имали време да говорим за Левски. От днес вече започваме да мислим за Левски. За реваншизъм не бих казал, поне аз. Аз съм имал страхотни моменти в Левски и помня клуба само с хубаво, защото лошото е назад и въобще не се сещам за него. Разбира се, аз и всички момчета, които сме играли в Левски, ще дадем най-доброто от себе си, за да се представи Локомотив по най-добрия начин.

Извоювал си си мнението ти да тежи, когато става дума за Левски. Какъв е коментарът ти за случващото се в клуба и по високите етажи на клуба?

– Аз съм много малък, за да коментирам тези неща. Смятам, че за да има силен Левски всички трябва да са заедно. Точно преди мачовете с Хамрун, когато всички бяха обединени, Левски вървеше отлично – спечели Купата, победи и ПАОК. Може би това отпадане повлия психологически на футболистите и на абсолютно всички. Смятам, че Левски отново се връща силата. Надявам се да има едно обединение в името на Левски, защото никой не е по-голям от Левски. Ако всички гледат в една посока, Левски ще върви напред.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ