Гордей се България, трета Световна титла за Стилияна Николова, света немее и я обича

7 Dni Sport02.04.2023
Screenshot 2023-04-02 at 17.11.00

Българката Стилияна Николова спечели три от възможни четири златни медала на Световната купа по художествена гимнастика в София. Другата ни представителка в индивидуалната надпревара – Ева Брезалиева, взе сребро за бухалките си.

В първия финал на обръч победителката в многобоя изпълни съчетанието си по песента „Мама“ без груби грешки, с добри пируети, рискове и търкаляния, за което получи оценка от 33,800. Сребърния медал на обръч спечели израелката Ади Катц с оценка от 33,600, а трета се нареди световната шампионка София Рафаели с 32,600, след като изпусна обръча си извън килима по време на трудност с тяло. Ева Брезалиева остана на седмо място във финала на обръч. 18-годишната грация допусна секунда разконцентрация, което доведе до изпускане на уреда извън килима, което се наказва много и така тя бе оценена с 28,750 точки.

В следващия финал – този на топка Николова отново изигра по шампионски композицията си и грабна трето злато от Купата в София. След много силна игра по музика на „Арабски нощи“ тя получи 35,000 точки с изключително висока стойност на трудност – 18,100. Сребърното отличие и в този финал спечели възпитаничката на Жулиета Канталупи – София Рафаели с 33,150, а трета се нареди Такмина Икромова от Узбекистан.

На третия финал – на бухалки, Стилияна Николова започна изключително ефектно. Продължи абсолючтно безпогрешно, което много се хареса на феновете на трибуните. За сложната си композиция получи забележителните 34,000 точки, с което се класира на първо място. Ева Брезалиева изигра превъзходно съчетанието си и вдигна публиката в „Арена София“ на крака. Освен бурните аплодисменти на зрителите, получи 32,700 точки за изключително сложното си съчетание с много ротации и пируети, като показа, че може би това е най-силният ѝ уред. Така тя остана на второ място. Световната шампионка София Рафаели затвори топ 3 с 32,150.

Стилияна Николова изпита затруднения във финала на лента, който бе четвърти и последен в индивидуалната надпревара. Лентите на грацията се оплетоха, но тя се справи и веднага вдигна темпото си. Стили завърши много добре съчетанието си. Тя получи изключително високата като за изиграване с грешка оценка от 30,600. Това отреди на 17-годишната българка четвърто място. София Рафаели получи 29,800, но това дори не бе достатъчно за топ 3. Такмина Икромова взе златото с 30,900, колкото имаше и казахстанката Елжана Таниева. Барбара Домингос от Бразилия запълни топ 3 с 30,650, едва половин стотна повече от Стилияна Николова.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ