21-и кръг, 21 точки разлика, 21 мача без победа

7 Dni Sport01.03.2023
Левски - Лудогорец,

8 мача, 9 гола… Явно нападателите в този 21-ви кръг от родната Първа лига си бяха взели почивен ден. И ако във Варна Спартак и Ботев Враца не се бяха “объркали” да си вкарат 3 попадения, то тогава щяхме да сме свидетели на един от най-слаборезултатните уикенди в историята на футбола ни. И ако нямахме възможност да го запомним с шеметни изпълнения в атака, то този кръг ще остане в летописите със споровете трябваше ли Матей да върне топката на Септември, последният мач с екипа на Ботев Пд за Тошко Неделев и 11-ия пореден двубой без успех на Левски, изоставащ вече на 21 точки зад вечния съперник.

ФК ЦСКА 1948 София – Арда 1:0

Чочев не вкара във втори пореден мач, а това сякаш вече е новина. По-важното е, че “жого бонито” отказва да се завърне в Бистрица. И всъщност май това е единственият ефект от работата на оперативния директор, чийто почерк личи на терена, но така и не се вижда резултат от основната му задача. Още от първия си работен ден той обяви мисия “Обединение”, а в крайна сметка се оказа, че домакинската публика е надвикана от гостите от Кърджали. Все пак най-важни са трите точки и момчетата на Тошко Янчев продължават успешно пътя си към европейската сцена.

Спартак Вн – Ботев Вр 2:1

Спартак най-сетне монетизира мащабната селекция и игровия прогрес, който се наблюдава от подновяването на шампионата. Трите точки са от огромно значение, но все още не означават нищо, защото пасивът, който трябва да се наваксва е сериозен. Чудесата от първите два пролетни кръга за врачани свършиха, но този двубой показа, че за соколите програма минимум, а именно – бараж с представител от Б група, е напълно изпълнима. Стигне ли се до подобен мач и с оглед разликата в нивото между двете нива на футбола ни, то изходът е предизвестен.

Локо Пд – Локо Сф 1:0

Смърфовете изиграха мач, според който предишните два въобще не са се играли. Пловдивчани показаха реакция на провалите от предходните пролетни кръгове и стигнаха заслужено до победата. Показателно е, че черно-белите постигнаха коефициент 2.8 при създадените голови положения срещу ултра-затворения стил на столичани, а по този показател изпревариха лидерите в класирането ЦСКА и Лудогорец.

Славия – Хебър 0:1

Да и такъв мач се игра през уикенда. На стадион “Александър Шаламанов” обаче не видяхме нищо качествено и красиво от футболна гледна точка. Владимир Манчев успя да излъже Златомир Загорчич и го удари с неговите камъни по неговата глава. Сърбинът дълго време се чудеше как да се отърве от Георги Вълчев и когато успя да го направи опитният полузащитник бе сред най-добрите на терена и така ръководеше отбранителния вал пред Дебърлиев, че още 180 минути да се бе играл този мач, белите нямаше да вкарат гол.

Ботев Пд – Берое 1:0

Черните дни за Берое под ръководството на Белия продължават и заралии загубиха Битката за Тракия. Това обаче стана най-вече заради факта, че влязоха тромаво в мача, а и Ханкич определено имаше ден. Погледнато в перспектива обаче старозагорци имат доста повече поводи за оптимизъм. В играта им се вижда прогрес и макар и бавно, но има надежда да се справят със спортно-техническите проблеми и кризата на резултати. Не така стоят нещата на “Коматево”, където по всичко личи, че текат процеси, които скоро могат да доведат до сериозни катаклизми. Победата се оказа пирова за феновете на Ботев, които часове по-късно научиха, че това е бил последният мач с жълто-черната фланелка за идола им Тодор Неделев, който бе трансфериран в посока Разград.

Септември – ЦСКА 0:1

Вече имаме сериозни опасения, че ако пуснем кранчето на водата и оттам ще изтече думата “феърплей”. Ясно е, че Матей не върна топката, а Назон вкара победен гол. По тази тема вече се каза достатъчно и е ясно, че всеки ще има своята истина и гледна точка. Няма две мнения обаче по въпроса за съдийството, защото така и не се чу глас в защита на Красен Георгиев, който да заяви, че 10 метра дърпане за фланелката е неволно и няма нарушение. И още по-притеснителното за червените е, че играта им отново напомни за времената, в които начело на тима бяха Милош Крушчич, Стойчо Младенов и Алън Пардю. Така че на “Армията” не трябва да си заравят главите в пясъка с оправданието “шампионски победи”, а да се замислят…

Пирин – Черно море 0:1

Атанас Илиев донесе победата на Черно море след гол от изключително спорна дузпа. Не че нямаше игра с ръка, но да свириш такъв наказателен удар срещу този разбит и изнемогващ Пирин, е типичен пример за “на умряло куче – нож”. Ще отсъди ли съдията Валентин Железов такава дузпа срещу Лудогорец? Отговорът е ясен на всички.

Орлетата показаха, че все още не са умрели и въпреки огромните проблеми, които имат, както в клуба, така и в съблекалнята, демонстрираха характер, воля и чисто футболни достойнства, които заслужават адмирации.

Левски – Лудогорец 0:0

На сините все нещо не им се получава и вече 11 мача играчите на Мъри Стоилов не са викнали “Ура” в съблекалнята. На всичко отгоре на “Герена” не само сериозно са тръгнали по стъпките на ЦСКА отпреди няколко години, но и ги надминаха. И тук не става въпрос само за финансовите катаклизми, НАП, акциите и прочие. Червените чакаха шампионатна победа над Лудогорец цели 6 години (17 мача), а сините за последно удариха разградчани за първенство през 2016-та и вече 21 поредни двубоя са капо.

Да обобщим фактите за сините след 21 кръг – 21 точки разлика от ЦСКА, 21 поредни шампионатни мача без победа над Лудогорец!

Извън тези факти не можем да не отчетем, че Ивелин Попов и компания демонстрираха завидни за родните стандарти агресия, реакция при загубена топка и висока преса. По този начин те тотално обезцениха милионната селекция на Лудогорец и поставиха ребром въпроса: За какво им е в Разград да хвърлят такива пари за трансфери, като явно няма кой да нареди тези футболисти?

Автор: Явор Пиргов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ