Съсипването на Ботев Пловдив

антон зингаревич

Ботев (Пловдив) е един от най-магнетичните клубове в историята на българския футбол. Отбор – институция, от когото се вълнуват хиляди. През последните десетилетия обаче „жълто-черните“ са принудени през петилетка да се возят на т.нар. „влакче на ужасите“.

Невероятният възход и финансов рай, бързо биват заменени с посредственост и криза. Димитър Христолов, Цветан Василев, Георги Сапунджиев, Антон Зингаревич, това са само част от имената, които оставиха своя отпечатък върху пловдивския колос. Резултатите обаче биваха по-скоро мимолетни.

В мигове на радост или тъга, ботевистите винаги са имали своя стожер. Голямата звезда – обединител, която да съхранява изконните традиции и ценности на „канарчетата“. До вчера, това беше Тодор Неделев. От днес – никой!

Тошко избра офертата на Лудогорец и едва ли ще бъде упрекнат за решението си. Неделев се превърна в последната жертва от странното ръководене на Ботев (Пд) при Антон Зингаревич. Изведнъж №8 се превърна в ненужно бреме за превърналия се в чаршия пловдивски клуб. И това го доказват действията на шефовете. Да не предложиш нов договор на основния си футболист, а след това да го продадеш за „жълти стотинки“ на един от големите си конкуренти. Странно и лишено от всякаква логика.

През последните месеци настоящите силни хора на Коматево направиха така, че Ботев максимално да се отдалечи от своите ценности. Все по-малко българи започнаха да намират място в първия тим. Да не говорим и за юноши, които винаги са били запазената марка на „жълто-черните“. Стартира се масова интернационализация, включваща всевъзможни африканци.

Нигерийци, конгоанци и т.н, непрестанно биват местени като пионки измежду клубовете на Зингаревич. Някои от тях имат качества, други – не. Те обаче се превръщат във временно явление за Ботев, което не помага по никакъв начин за изграждането на какъвто и да е боеспособен състав. Само си спомнете за масовата разпродажба през януари, когато за няколко часа Реда Ребей, Мохамед Брахими, Емануел Току и Елвис Ману, напуснаха клуба. Изпратен в Пирин беше и футболистът, който може би обича най-много Ботев от всички в съблекалнята – Димитър Тонев. А сега и Неделев….

Всичко това полага началото на нов разпад, който явно ще трябва да преживеят на Коматево. Феновете на Ботев обаче са корави личности, знаещи добре, че и лошото, и доброто, имат своите периоди. А клубът ще го има и след поредния бос, упражнявал се върху него.

Завършваме с Тошко Неделев. Българският национал заслужаваше да отиде в някои от грандовете. С Лудогорец ще постигне успехи както на домашната, така и на международната сцена. Нещо, което трудно щеше да му се получи на Коматево. Кариерата на плеймейкъра просто заслужава малко по-добра трофейна витрина. А кой знае, след време любовта между Тошко и ботевистите отново ще припламне, дано вече и на напълно построения „Колеж“!

Автор: Ивайло Димитров, „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ