Георги Марков: Знам кой ще спаси Левски от неизбежния фалит, ще Ви кажа истината

7 Dni Sport27.02.2023
Пирин Благоеград - Левски, Станимир Стоилов

Бившият конституционен съдия Георги Марков даде интервю пред колегите от агенция „БЛИЦ“, в което говорихме за предстоящата след месец европейска квалификация между Унгария и България, както и за състоянието в ПФК Левски. Тъй като известният политик от няколко години живее в Унгария и е бивш шеф на „сините“, едва ли може да се намери по-точен коментатор по двете теми от самия него.

-Г-н Марков, точно след месец – на 27 март, България гостува на Унгария в европейска квалификация. Може ли да се направи каквото и да е било сравнение между спортните инфраструктури на двете страни?

-Трудно е, доста е трудно, защото предимството на Унгария е огромно. През последните 12 години беше извършена спортна революция от премиера Виктор Орбан. Общата сума за стадиони и спортни съоръжения, които бяха дадени, е между 850 000 милиона -1 милиард евро. Всички те са истински бижута, истинска наслада за окото на фена, уникални по строеж и комфорт. Като се започне от футболните стадиони начело с „Пушкаш Арена“, който е в топ 10 на най-модерните в сведа, и се премине през стадионите  на Ференцварош, Хондвед, Вашаш, Дебрецен, МТК.  Навремето, когато Левски игра в Дебрецен, унгарският отбор нямаше лицензиран стадион за Европа. Сега стадионът му е лукс. А ненапразно на „Пушкаш Арена“ ще има скоро нов голям мач на топ ниво – финала за Лига Европа на 31 май. 

Друг красив бисер е плувният комплекс „Дуна Арена“, където се проведоха вече две световни първенства по плуване през 2017 и 2021 година. Този феномен в строителството с капацитет от 15 000 зрители шашна даже японци и корейци, които идваха до Будапеща, за да гледат и да копират. Страхотни басейни има и в провинцията – в Дебрецен, в Сегед. Унгария се превърна в СПА-център на Европа.

Но това не е всичко – на 19 август в Унгария ще стартира световното първенство по лека атлетика. До 27 август на приказния специален стадион за лека атлетика най-добрите в света ще премерят сили. Въпросното съоръжение струваше 310 милиона евро. С две думи – Унгария е готова да посрещна не една, а две летни олимпийски игри. 

-Коя е причината Унгария да се грижи толкова много за собствения си спорт?

– Скокът, големият скок на унгарската икономика, чийто главен сценарист е Виктор Орбан. Унгарците направиха пореден рекорд за износ – 120 милиарда евро. Тук има заводи много автомобилни заводи. През ноември Китай вложи 7 милиарда евро за завод за батерии в Дебрецен и Унгария ще стане трета по производство на батерии държава в света. В страната работят 20 000 южнокорейски граждани. Така че – какъв паралел да правя между мощната Унгария и нашата родина, кажете ми….  Ние сме една обрулена държава, в която няма стабилно правителство в последните години. И спортът, за съжаление, остава на заден план. Нямаме една институция, която да е на ниво. Всичко при нас е едва стоящо на краката си. Но аз ще ви разкрия нещо друго за Виктор Орбан.

-Какво е то?

-Той инвестира много и за унгарците зад граница. Кажете ми кой друг политик е правил това. Вдигна стадиона на отбора Дунайска среда, който се намира в едноименния словашки град. Там обаче живеят много етнически унгарци. По същия начин Орбан помогна и на ФК Сепси от румънското първенство, който се намира в Трансилвания. Там живеят милиони унгарци. Орбан вдигна екостадион в Бачка Топола, намиращ се в автономната област на Сърбия – Войводина. Сега ще строи и стадион в Осиек, Хърватия – град, чиято история е свързана с тази на Унгария. Що се отнася до унгарските футболни клубове – те са доста по-заможни от нашите. Георги Миланов, Галин Иванов и Вутов, които играха тук, останаха доволни от нивото на местния футбол, от заплащането, от базите и спортната инфраструктура. 

-А за нивото на унгарския национален отбор май няма нужда да говорим?

– Да, да. Унгария отсъства от голямата футболна сцена доста време – от 1986 година, когато беше Мондиалът в Мексико. Но ето че сега вече е на две европейски първенства. Вижте какви победи в Лигата на нациите записаха над Англия – две, а едната в Лондон беше впечатляваща и историческа. Унгария победи и Германия.  Имат трима национали  в Лайпциг, който никак не е случаен отбор, а напротив. Имат национал във Фрайбург. Имат и една изключителна млада надежда – Андраш Немет, който направи бум с екипа на белгийския Генк и сега вече носи фланелката на Хамбургер. А чували ли сте за Каркеш Милош? Още когато беше 18,  Малдини прати самолет да го вземат и отведат в Милан, където подписа. Сега играе под наем в холандския АЗ.

-И все пак имаме ли шансове за мача на 27 март?

-Да, имаме. Все пак това няма да е мач по водна топка, защото там ни прегазват от раз. Знаете ли кое е доброто за нас. Някои основни фигури на унгарците няма да играят. Капитанът Адам Салай сложи край на кариерата си на 35 години, а то беше половината отбор. Вратарят Петер Гулачи е контузен, претърпя две операции. Имат и още контузени – Адам Шефер от Унион (Берлин), отбор, който е хит в Бундеслигата, и Калъм Стайлс от английския Милуол.  Да, стадионът ще е пълен. Да, ще трябва да си отваряме очите на четири при статичните положения. Унгарците са снажни, мощни, а имат и един 191 см таран с брада – Адам Мартин, който игра в Южна Корея, много вкарва с глава. Но все пак защо да не измъкнем точка. Сегашната футболна Унгария не е като тази от миналите 1-2 години. Радвам се, че националният ни отбор върви по правия път, че новият селекционер Младен Кръстаич залага на младите. Тимът ни тръгна добре при сръбския специалист в контролите. Ще видим какво е състоянието му в предстоящите квалификации за европейското първенство догодина в Германия. 

-Да поговорим и за любимия ви Левски. Клубът беше на прага от сделка с „Юнайтед груп“…

-Знам, знам. Нямам представа кои са причините договорът да не бъде подписан. След излизането на Васил Божков от клуба по известни причини Левски има нужда от бизнесмен с възможностите на Майкъл Чорни. Само собственик от този ранг може да спаси Левски от фалит. Аз се радвам, че със завръщането на Наско Сираков и Станимир Стоилов тимът взе да стъпва на краката си, печелейки първи трофей от 2009 година насам. Факт е, че сега е в кризисен период, но постигнатото не бива да бъде забравяно.  Винаги съм бил почитател на Наско и Мъри. Даже в периода, когато Спас Русев беше шеф на Левски, аз постоянно му говорих да ги върне на „Герена“. До такава степен не спирах да му го натяквам, че той започна да не ми вдига телефона. И да говори пред наши приятели, че избягва вече да комуникира с мен, защото постоянно апелирам пред него за Наско Сираков и Мъри Стоилов. Сещам се за 2005-2006, когато в управата на Левски бяхме Батков, Баждеков и аз, а Наско и Мъри – феноменален спортно-технически тандем. И забележете – в отбора имаше само четирима чужденци. Това бяха Бардон, Вагнер, Ричард и Томашевич. Мечтая тази слава на Левски да се завърне. Но за да се случи – казах ви от какво има нужда клубът. Само това е спасението.

Автор: Румен Илиев / „БЛИЦ“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ