Какви са възможните сценарии в групата на България за Евробаскет 2025?

Национален отбор по баскетбол

Мъжкият национален отбор на България гостува днес на Румъния от 19:00 часа в Питещ в предпоследния си мач от втория етап на предварителните квалификации за Евробаскет 2025. В същия начален час Кипър приема Португалия в Никозия.

Само победителят от групата продължава към същинската фаза на европейските квалификации, докато останалите ще получат последен шанс през лятото.

Вторият етап на предварителните европейски квалификации завършва в неделя, като от 18:00 часа България приема Португалия в „Арена Ботевград“.

BGbasket.com представи и възможните сценарии в групата на България в зависимост от изиграването на днешните срещи:

Победи за България и Португалия

При този сценарий ситуацията в групата ще се запази, като отборът на Португалия ще е лидер с пълен актив от пет победи, а България ще е с 4-1. Това означава, че двубоят в Ботевград между двата тима ще е директен спор за първото място. За да се класират, на баскетболистите на Росен Барчовски ще им трябва победа с над 10 точки, тъй като именно с толкова те загубиха в Коимбра.

Победи за България и Кипър

България и Португалия ще се изравнят в класирането с баланс 4-1. В този случай отново мачът в Ботевград ще определи кой ще продължи напред, но вече няма да има значение разликата в него.

Победи за Румъния и Португалия

Това е най-лошият сценарий, като единствено при него България ще загуби шансове за първото място. Причината е, че Португалия ще ни изпревари с две победи и на практика последният мач в Ботевград ще бъде без значение за крайното класиране.

Победи за Румъния и Кипър

Подобно и на първия възможен вариант, при този ситуацията в групата също няма да се промени. Португалия ще остане на победа пред България, като „лъвовете“ ще се нуждаят от задължителен успех с над 10 точки за първото място.

Снимка: Българска федерация по баскетбол


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ