Българската фехтовка ще гони отборна квота за олимпиадата в Париж 2024

Saberl WomanIn photo: BUL Photo Alegni/BizziTeam

Целта пред българската фехтовка е завоюването на отборна квота за олимпийските игри в Париж през 2024 година. Това заяви на пресконференция президентът на родната федерация Величка Христева.

Състезателките на сабя Олга Храмова, Йоана Илиева и Емма Нейкова записаха най-доброто класиране на българската женска фехтовка в турнири за Световната купа, след като спечелиха златните медали в отборната надпревара в Ташкент (Узбекистан) миналия уикенд.

„Увеличава се броят на „златните момичета“ в България, което е гордост, Отборът вече е на девето място в световната ранглиста, а на олимпийските игри участват първите осем, но само четири или пет от Европа. Ще бъде много трудно отборно класиране за Игрите, но това е целта. В индивидуалното може да спечелиш една квота, но ако вземем отборна са три, което е нашата цел“, каза Христева.

Тя разкри, че централата все още няма финансиране, но това се отнася за всички спортове.

Според Христева, новият бюджет ще бъде „малко по-висок“ от предишните.

Момичетата са възпитанички на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и се подготвят при националния треньор Ивайло Воденов.

„Светът се учуди как България може да спечели Световна купа. Благодаря на момичетата, че се раздадоха до край. Самата Световна купа е голям успех. Дали ще стигнем до олимпийските игри ще стане ясно след година. Преминахме през най-силните отбори, за да спечелим и така победата е по-сладка“, каза Воденов.

„Ще бъде трудно да защитим титлата си от Ташкент. Големите отбори вече ни правят разузнаване и анализ. В Атина ще бъде по-трудно, но и защото ставаме фактор. Квотите са малко, но излизаме като фаворит“, добави той.

Състезателките заявиха, че са много щастливи и все още не могат да повярват какво са постигнали.

„Ние сме много щастливи, още не може да повярваме. Победихме силни отбори като Испания, Италия, Република Корея, Унгария, бяхме като едно. През цялото време се подкрепяхме. Това е отборен успех. Показахме страхотен дух. Олга контузи крака си още във втория бой, но стисна зъби и победи всички. Надявам се това да е началото на много медали и успехи“, заяви Йоана Илиева.

Тя има успехи във фехтовката и като девойка, но коментира, че сега знае, че всичко се случва с причина, а те са първи сред професионалистите.

„Бяхме като един организъм. Имахме вяра, че можем да победим всеки. Чувството е невероятно. Аз имам разтежение на мускул на крака, но до две седмици трябва да съм готова и да участвам на Световната купа в Атина“, каза Олга Храмова.

Емма Нейкова е най-младата от трите, а преди две седмици с националния тим за девойки спечели сребърните медали в отборната надпревара на турнира „Аспарухов меч“.

„Преди две седмици след среброто с девойките мислех, че е невероятно постижение, но сега златото с жените е съвсем различно. Като сън е, не мога да повярвам, че сме победители толкова силни държави“, заяви Нейкова.

Друг млад състезател Тодор Стойчев спечели бронзов медал на сабя при младежите в международния турнир „Аспарухов меч“.

„Ще се борим за медали индивидуално и отборно на Европейското и Световното първенство. Успехът на момичетата е значим не само за женската, но и за мъжката фехтовка. Той ни вдъхновява да повярваме, че можем да спечелим олимпийски квоти за догодина“, каза Стойчев.

Директорът на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ и член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка Запрян Ванчев коментира, че в страната има талантливи фехтовачи, но на тях трябва да им бъде осигурено правилното развитие.

„Имаме 8-9 състезатели, които са на изключително добра позиция да атакуват световните върхове. Въпросът е да ги запазим като здраве и като развитие и съм сигурен, че ще имаме много поводи за гордост“, заяви Ванчев.

През март на състезателите им предстои участие на турнири в Гърция, Белгия и Република Корея. Първото от тях е Световна купа в Атина на 3 март. Олга Храмова и Йоана Илиева ще проведат десетдневен лагер в Германия в края на февруари.

Снимка: Официален сайт на Българска федерация по фехтовка


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ