В Лудогорец е така – от бразилска самба към аржентинско танго

7 Dni Sport18.01.2023
Матиас Тисера, Козмин Моци

През декември Аржентина на Лео Меси правеше в Катар поход към световната титла. Родните отбори гледаха случващото се на мондиала, а постепенно започнаха да изскачат и трансферни новини за сделки, които трябва да бъдат финализирани в началото на 2023 година. В онзи момент затишието около Лудогорец бе пълно, като доста рядко излизаха информации. При това повечето от тях бяха „претоплени от лятото манджи“. По правило около разградчани започна да се шуми в Южна Америка. Нищо необичайно с оглед на факта, че в годините на хегемония винаги основни играчи в състава са били бразилци. А дирята на Марселиньо, Вандерсон и Сисиньо, които бяха част и от националния отбор на България,

няма как да

бъде заличена

Отварянето на трансферния прозорец наближаваше, а с това растяха всевъзможни слухове за сделки. Но за всеобща изненада всички източници насочваха не към Бразилия, а към Аржентина. „Лудогорец вади оферта за десния бек Алекс Виго на аржентинския гранд Алекс Виго“, „Българите не успяха да го вземат през лятото, но сега ще стане“, тръбяха местните медии. След това се завъртя сапунката с плеймейкъра на разградчани Каули, който е желан от гръцкия Панатинайкос и южнокорейския Чомбук. А в Аржентина отново гърмяха за свой сънародник като евентуален заместник на плеймейкъра: „Даниел Мансини от Арис може да смени бразилец в Лудогорец“. Не закъсняха и други подобни статии: „Българският шампион пожела талант на Бока Хуниорс, който направи отлична есен“ – епитетите са за преотстъпения в Атлетико Платенсе Висенте Таборда.

Тоест показаното от новия световен шампион е преориентирало Лудогорец. И разградчани следват вече нова мода – оставят настрани горещата бразилска самба и започват твърдо да залагат на огненото аржентинско танго. И след привличането на Рик, Енрике, Нареси и Нонато е време за обръщането на поглед към нов пазар. За това говори и трансферът на централния защитник Франко Русо. 28-годишният защитник ще заеме мястото на бразилеца Педро Енрике, който през есента не се наложи и бе пратен под наем в Берое. Ветеранът Сисиньо също изпразни шкафчето си в съблекалнята (б.а. – премина в Баия), а информациите са, че ще бъде заменен от гаучос. Същите до момента са и вариантите за наследник на Каули.

През годините Лудогорец имаше успех с аржентинци – централният бранител Хосе Паломино, който бе продаден в Аталанта. Не се утвърди вратарят Хорхе Браун, но на него не му липсваха качества. В момента техен сънародник се представя много добре с екипа на разградчани. Пролетта на 2022-а бе тежка за Матиас Тисера (26 г.), но през есента той спечели битката с Игор Тиаго (21 г.) за върха на нападението, макар двамата да имат съвсем различни характеристики. Показателите им

категорично

го доказват

Тисера бе на терена в 18 шампионатни двубоя, в които престоя на терена 994 минути и отбеляза 10 гола. Тоест бележеше средно по веднъж на 99.4 минути. Тиаго участва в 16 срещи в първенството, изигра 678 минути, като бе точен 3 пъти. Бразилецът се разписваше средно по веднъж на 226 минути.

Е, напролет Матиас няма да е единственият аржентинец в състава на разградчани. А бройката на играчите от тази страна може да нарасне. Явно става модерно да се „отъркаш“ по този начин в страната световен шампион. Въпросът е дали ще е ефективно. Защото най-важната цел пред Лудогорец е титлата. А веднага след нея идва ред на групите на Шампионската лига. Може ли разградчани да отидат там със стъпките на танго?

Автор: Янаки Димитров / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ