Рафа Надал лиши България от това, да види сбъдването на голямата мечта на Григор Димитров

7 Dni Sport16.01.2023
Рафаел Надал, Григор Димитров

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се подготвя за 13-ото си участие на турнира от Големия шлем – Аустрелиън Оупън. Надпреварата започва на 16 януари и ще продължи до края на месеца, а големият фаворит е Новак Джокович, който има рекордните девет титли в Мелбърн.

Аустрелиън Оупън обаче е сред най-силните турнири и на Григор.

Когато погледнем резултатите на Григор в надпреварите от Големия шлем от началото на кариерата му, то на Откритото първенство на Австралия той бележи най-силните си класирания. Българинът е играл три пъти на четвъртфинал в турнира, а през 2017-а достига и до полуфинал, който остава като един от най-големите мачове в кариерата му.

Великият полуфинал между Григор Димитров и Рафаел Надал.

Тогава Гришо се намира във фантастична форма и достига до полуфиналната фаза, където среща испанската легенда Рафаел Надал. Двамата водят ожесточена петчасова битка, която в крайна сметка е спечелена от испанеца в пет сета с 6:3, 5:7, 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4, а буквално няколко точки решават кой ще играе на финал.

Федерер „задължен“ на Гришо за титлата си в Мелбърн

Надал е докаран до ръба на изтощението, а това несъмнено се отразява на физическата му форма на финала, когато Роджър Федерер го отказва след 4-часов бекхенд обстрел.

Полуфиналът между Григор и Надал е избран от ATP в топ 3 на най-добрите мачове от Големия шлем през годината.

2017-а се оказва най-силната в кариерата на Григор, когато той печели общо четири турнира и достига до третото място в света. В другите три турнира от Големия шлем обаче българинът не успява да прескочи четвъртия кръг.

Гришо може да съжалява както за изпуснатия шанс за финал през 2017-а, така и за представянето си на Australian Open и през 2021-ва. Тогава българинът гази опонентите си наред, а сред тях е и световният номер 3 по онова време Доминик Тийм. Всичко за българина обаче се обърква на четвъртфиналите, когато Григор дори не можеше да си обуе чорапите.

Григор Димитров е далеч от най-силните си години, но се надява, че ще се завърне към тях през идния сезон. Българинът обаче успя да се задържи в световния тенис елит в продължение на повече от десетилетие, а това му донесе милиони от наградни фондове.

Автор: „Актуално.ком“

Оригинално заглавие: „5-часовата битка, в която Надал отказа Григор Димитров от финал на Големия шлем“

Снимка: „Официалната Инстаграм страница на Григор Димитров“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ