„Да истина е случва се от сезон 2022/23, Гриша Ганчев прави нов ЦСКА, Наско Сираков нов Левски“

7 Dni Sport12.01.2023
Наско Сираков, Гриша Ганчев

Женският футбол е направление, което става изключително приоритетно за УЕФА през последните години. Истината е, че в Европа той се разви доста добре и на доста мачове стадионите са пълни. Доказателство са резултатите от посещаемостта на последните големи форуми, а и на мачовете от европейските турнири и някои вътрешни първенства.

От няколко години се говори усилено, че УЕФА ще задължи участниците в европейските клубни турнири и елитните отбори в първенствата задължително да поддържат женска формация. Това време вече дойде и новите правила влизат в сила от следващия сезон 2023/2024.

До няколко седмици ще бъде оповестена новата наредба за клубно лицензиране и отборите от efbet Лига ще разберат, че от следващия сезон трябва да поддържат минимум една женска или девическа формация, която да участва в първенство под егидата на БФС.

Добрата новина за клубовете е, че първият сезон се води преходен и липсата на такава формация няма да значи отказ от лиценз, а клубовете ще бъдат само санкционирани, като все още не е ясно какви ще са наказанията. От сезон 2024/2025 обаче липсата на формация в направление „женски футбол“ ще означава само едно – без европейски лиценз и без лиценз за Първа лига.

Всъщност клубовете, които ще подадат заявки за участие в Европа този сезон, би трябвало още сега да намерят варианти, с които ще си осигурят дамска формация още от тази година, за да са напълно спокойни.

В България женският футбол не е толкова развит, въпреки че доста момичета успяват да излязат в чужбина и да поиграят на по-високо ниво. Последната година хегемонът НСА бе свален от върха в класирането от Локомотив Стара Загора, а този сезон нещата вероятно ще се повторят.

В първенството на България участват 13 отбора, но само един от тях е пряко свързан с елитен отбор. Става въпрос за Пирин Благоевград, който в момента се намира на 5-то място в подреждането и „орлетата“ едва ли ще имат проблеми от това естество.

До преди година Локомотив Пловдив също поддържаше женски отбор, дори направи международни трансфери, но тимът в крайна сметка се разпадна.

Сега съществува вариант за „присъединяване“. Мното е вероятно елитните отбори, които вече ще са задължени да имат женски отбори да отправят предложения към съществуващите клубове, да се присъединят към тях. Вероятно някои ще са съгласни, някои – не.

Каква е ситуацията в момента? Както вече споменахме Локомотив Стара Загора е лидер в класирането, но може би е възможно да направи колаборация с Берое.

В Пловдив има два дамски отбора – Енко и Пълдин, които могат да бъдат потърсени от Локомотив и Ботев, ако разбира се не решат да правят собствени тимове.

Вероятно в София нещата ще са най-интересни. Тимовете в столицата са НСА, ЛП Супер спорт и София лейдис, а елитните отбори в efbet Лига са повечко.

Във Варна елитните Спартак и Черно море могат да опитат да работят заедно с ЖФК Варна.

В женското първенство откриваме още тимовете на Севлиево лейдис от Севлиево, Етър от Велико Търново (ако мъжкият тим на Етър влезе в Първа лига ще е готов и с това изискване), Чардафон Габрово и Светкавица от село Градежница, който играе домакинските си мачове в Галата.

Реално най-чистият вариант е клубовете сами да създадат отбори, с които да участват в първенствата. Това изглежда малко по-трудно най-вече заради по-ограничения избор на футболистки. Вероятно доста от отборите първоначално ще се задоволят със създаване на девически отбори, но със сигурност ще дойде момента, в който картата на женския футбол в България ще се разшири.

Истината е, че УЕФА инвестира много в женския футбол и съответно разпределя и доста финансови средства, с които да помогне за развитието. При по-добра мениджърска политика от страна на БФС и самите клубове тези средства могат да бъдат усвоени по предназначение.

Автор: Веско Вълчев / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ