Серджио Падт: Мой трансфер в Нидерландия? Има интерес

7 Dni Sport07.01.2023
Серджио Падт,

Вратарят на Лудогорец Серджио Падт даде интервю за dekrantnieuws.nl в родина си. Нидерландецът пристигна при разградчани през лятото на 2021 година като свободен агент. В началото бе резерва на хърватина Кристиян Кахлина, но постепенно го измести, а конкурентът му бе продаден. 32-годишният футболист има общо 34 шампионатни мача за орлите, по един двубой за купата и Суперкупата, както и 13 в евротурнирите. Серджио продължава да бъде любимец на феновете на Грьонинген, в който преминаха 7 сезона от кариерата му.

ЗА ДОБРИЯ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ

Разбира се, че Грьонинген все още ми е в сърцето. Изкарах седем великолепни години в отбора, дори в един момент си пожелавах да остана по-дълго. Сега обаче съм шампион на България и имам две Суперкупи на страната с Лудогорец. Но въпреки това спечелването на Купата на Нидерландия си остава любимият ми трофей (б.р. – през сезон 2014/15). В началото на 2021 година имах доста разговори с Грьонинген за нов договор, но в крайна сметка се озовах в България, където новият живот ми пасва добре.

Лудогорец е сравнително млад клуб, няма дълга история. Играе в елита на България от 2011 година и оттогава насам неизменно печели титлата, има 11 поредни. Но точно заради липсата на дълга история малко хора са израснали с клуба – това може да се види по трибуните. Сега обаче расте младо поколение и затова в бъдеще се очаква феновете да станат повече.

ЗА ТРАНСФЕРА В ЛУДОГОРЕЦ

Естествено, че този избор ми докара главоболия. Причината – изкарах фантастичен период в Грьонинген, той бе такъв и за семейството ми. Но когато се появи възможност да продължиш кариерата си на друго място и да започнеш нов живот, започваш да обмисляш нещата много сериозно. Естествено, сега печеля добре тук, но парите не бяха основната мотивация. Пак ще отбележа – прекарах чудесно време в Грьонинген, винаги ще бъда благодарен на феновете за подкрепата, особено в трудните моменти. Преодолях ги и с тяхна помощ. Но реших да приема авантюрата и просто да оставя всичко старо зад гърба си. Това бе и ново предизвикателство на терена. Да играеш в евротурнирите всяка година, понякога и в Шампионската лига, не е за изпускане. Ето, сега ни чакат пролетни двубои срещу Андерлехт (б.р. – бараж за 1/8-финалите в Лигата на конференциите). Това ще са отлични мачове. В края на краищата точно за това приех и офертата.

ЗА НАСЛЕДНИКА СИ В ГРЬОНИНГЕН

От Петер Льойвенбург се очакваше повече в първата му година, тогава не бе достатъчно добър. Сега обаче е стабилен вратар, напрежението вече не е на раменете му. Но нали знаете, че медиите обичат да раздухват нещата. Пишат едно, а аз чувам съвсем друго от хората, с които държа контакт. Понякога те си живеят в собствен свят… Както се случи по-рано през този сезон. На един двубой (б.р. – визира домакинството на Динамо Загреб (1:2) в квалификациите за Шампионската лига) се контузих още в 25-ата минута, дори ми оказваха лекарска помощ на терена. На почивката лекарският щаб направи всичко да ме вдигне, защото треньорът искаше да играя. Нямаше обаче как да стане, просто много ме болеше. А на другия ден прочетох, при това в нидерландските медии, че съм бил сменен, защото съм допуснал грешка. Доста странно беше.

ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

Знаете ли, като отидох в България, изгубих от полезрението националния отбор (б.а. – бил е на пейката в 8 двубоя на Нидерландия, но така и няма дебют), а и селекционерът губи поглед от теб. Но аз съм безспорен избор номер едно под рамката за Лудогорец. Това е най-важното. Колкото до националния, единственото, което мога да направя, е да се представям възможно най-добре на мястото, на което съм. В миналото това бе достатъчно на селекционерите да ме викат. Дали ще се случи пак не зависи само от мен. Но със сигурност ще е голяма чест да бъда част от състава.

ЗА ТРАНСФЕР В НИДЕРЛАНДИЯ

Дали бъдещето ми е свързано със завръщане в Нидерландия (замисля се дълго)? Е, има интерес (усмихва се). Може би.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ