Аржентина е Световен шампион след най-великия финал в историята

7 Dni Sport18.12.2022
Аржентина - Франция, Лео Меси

Отборът на Аржентина е новият Световен шампион по футбол след победа с изпълнение на дузпи и 3:3 в редовното време над Франция на финала в Катар.

Аржентинците започнаха по-добре и отправиха първия удар, след като в 5-ата минута Алексис Мак Алистър отправи силен шут, който беше спасен от Юго Лорис. Три минути по-късно късметът си опита и Де Пол, като този път се стигна до рикошет, който за малко да направи френския страж безпомощен.

В 13-тата минута защитникът на Аржентина Ромеро видимо удари Лорис без причина, но не получи дори предупреждение за това. „Aлбиселесте“ обаче продължиха да бъдат опасни и в 16-ата Ди Мария получи шанс да стреля, но топката излетя високо над гредата.

По-настоятелната игра на „гаучосите“ доведе до дузпа в тяхна полза. Ди Мария нахлу в наказателното поле и там съдията Шимон Марциняк прецени, че той е бил фаулиран от Усман Дембеле. В 23-тата минута от бялата точка Лионел Меси беше точен за 1:0.

Попадението в мрежата на шампионите обаче по никакъв начин не доведе до импулс в тяхната игра. Те продължаваха да бъдат пасивни и дори процентът на владението им на топката намаля.

Все пак играчите на Дидие Дешан се изнесоха напред и в 36-ата бяха наказани. Тогава се стигна до блестяща контраатака, при която Мак Алистър подаде към връхлитащия Ди Мария, който опъна мрежата за 2:0.

Селекционерът на Франция предприе радикална мярка, вадейки Оливие Жиру и Дембеле още преди почивката, без те да имаха някакви проблеми. В игра се появиха Маркюс Тюрам и Рандал Коло Муани, при което Мбапе се премести в центъра на атаката.

Европейците излязоха по-мотивирани за втората част, но пак пред тяхната врата беше първата опасност, след като Де Пол засече от въздуха в 49-ата. Французите обаче така и не успяваха да сътворят нещо интересно. Точно след час игра Меси за малко да ги накаже още веднъж, но не успя да уцели вратата с десния крак.

Нова отлична атака на аржентинците в 63-тата мина през Меси и Алварес, след което малко не достигна на Мак Алистър да стреля очи в очи с Лорис.

Едва в 68-ата минута се стигна до първия удар към вратата на аржентинците, насочен от френски играч – Коло Муани. Три по-късно пък Мбапе най-накрая показа, че е на терена с шут над гредата.

„Гаучосите“ вече доиграха мача, а Скалони дори вкара още един защитник на мястото на Ди Мария.

Всичко обаче изведнъж се обърна, тъй като Килиан Мбапе изравни набързо с две попадения. В 80-ата минута нападателят на Пари Сен Жермен реализира дузпа, отсъдена за нарушение на Отаменди срещу Коло Муани.

Минута по-късно Мбапе порази мрежата на Емилиано Мартинес за втори път след асистенция на Тюрам.

Импулсът в редиците на „петлите“ и шокът сред аржентинците доведе до още положения през Мартинес. В 87-ата Тюрам симулира за дузпа, заради което получи жълт картон.

Последва 8-минутно продължение на редовното време, в което пред аржентинската врата беше все така „горещо“. Европейците имаха поне две добри положения, като в единия случаи Коло Муани се беше оказал сам срещу Мартинес, но се забави и пропиля шанса.

Меси обаче също блесна с изключителен удар с левия крак, който обаче Лорис спаси.

Двата отбора влезнаха в продължения след 2:2 в редовното време на финалния сблъсък на Световното първенство.

В първото от тях тимът на Скалони имаше две 100-процентови положения, пропуснати от Лаутаро Мартинес.

По-силната игра на Аржентина в тези минути все пак се увенча с гол за 3:2. Реализира го отново Лионел Меси в 109-ата минута, като в случая се активира технологията на голлинията. Имаше съмнения за засада при атаката, но повторенията показаха, че такава не е имало.

Франция тръгна да изравнява и го стори в 118-ата минута. Тогава Мбапе стреля и Монтиел спря топката с ръка, заради което последва нов наказателен удар. Нападателят реализира и него – 3:3.

Малко след изравнителното попадение Коло Муани и Лаутаро Мартинес пропуснаха по два пъти да донесат победите за своите отбори.

При дузпите по-точни бяха футболистите на Аржентина.

Автор: „Спортал“

Топ коефициентите за Световното първенство тук.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ