Рикардиньо – от милионна звезда до безплатен в Левски

7 Dni Sport15.12.2022
Рикардиньо,

На 12 декември 21-годишният бразилски нападател Рикардиньо кацна на летището в София и гордо обяви, че иска да пише история с Левски. Вчера той премина задължителните медицински прегледи и му предстои единствено да постави подпис под 3-годишен договор със сините. На „Герена възлагат големи надежди на младока, който е призван да реши проблемите в нападение. Ще успее ли бразилецът, който също се… запушил? През 2022-а той няма нито един гол – нито за Гремио, който спечели промоция за местния елит, нито за Атлетико Гойанензе, с който се подвизава на най-високото ниво в родината си. Той обаче е решен да отвори нова страница в кариерата си. Затова и предпочита да напусне Бразилия и да се премести на Стария континент.

Рикардо Виана Фильо, или накратко Рикардиньо е роден на 23 април 2001 година в Гуаруйос, Сао Пауло. Израства в семейството на военен полицай, има 2 сестри. От малък е научен на дисциплина. Започва да тренира в местната школа Атлетика Фламенго, където бързо прави име с головете си. На 15 години вече привлича погледите към себе си. Тимът участва в шампионата Паулиста. Рикардиньо бележи 14 попадения. По този показател отстъпва само на… сегашния бразилски национал Родриго (б. а. в момента е част от Реал Мадрид), който вкарва 18 пъти. Показателите на Рикардиньо впечатляват Сао Пауло, който го привлича. Играе в тима да 17 години и реализира 16 попадения в 39 срещи. Медиите му

предричат стремглав

път към първия отбор

но… такъв няма. Той постепенно преминава от набор в набор, но мъжкия тим си остава химера. Затова и след време нападателят ще отчете този период като „загубено време“, въпреки че именно в гранда учи тънкостите на играта. Той е бърз и има добро движение в пеналта. Заради скоростта си често е ползван и по фланговете. Единственото, което му липсва е добра физика – прекалено хилав е.

През 2020-а съдбата му се променя. Получава предложение да премине във втория отбор на закъсалия гранд Гремио, който е изпаднал от елита. От там обаче му обещават, че при добри игри, веднага ще бъде пратен в първия състав. Така и става. 181-сантиметровият нападател бележи бърз прогрес и през 2021-а вече е считан за един от най-добрите млади играчи в страната на кафето. Вкарва 9 гола в 32 мача. Успява да се разпише във всеки един турнир – Бразилейрао (1), щатският шампионат Гаучо (4), Купата на Бразилия (2), Копа Сул-Американа (1), Копа Либертадорес (1). На 16 май Гремио се изправя на финал за щатското първенство Гаучо 1 срещу гранда Интернасионал Порто Алегре. Рикардиньо е на пейката, останал е резерва на бившия бразилски национал Диего де Соуза Андраде, който е точен за 1:1. В 80-ата минута ветеранът отстъпва мястото си на младока… 8 минути по-късно Рикардиньо носи победата на тима си с красив гол с глава. След срещата Интернасионал иска да го откупи и слага 9 милиона евро на масата…

Нападателят е силен при влизанията от втора линия, умее да изскача пред бранителите при центрирания от фланговете, има усет за двойни подавания, притежава добър отскок и техника. Точно тези качества карат Гремио да му предложи нов договор, а в него да впише откупна клауза от 536 милиона реала, които в онзи момент

се равняват на

80 милиона евро

Получава и контракт от доставчика на спортна екипировка „Пума“.

Всичко за Рикардиньо изглежда като сън. За мач се надъхва с попадения на Феномена Роналдо, Ромарио и Роберт Левандовски, носи превръзка на едната си ръка досущ като Бензема.

Смяна на треньорите обаче праща нападателя на пейката. За него идва предложение, което той сграбчва – през септември 2021-а отива под наем в португалския Маритимо. Целта му е да направи така, че да привлече интереса на по-големи европейски клубове. „Феновете могат да очакват от мен много усилия, отдаденост и голове. Надявам се, че ще им донеса доста радост“. Дебютира на 13 септември и вкарва при 2:2 срещу Арука за първенство. След това обаче не вкарва в останалите си 11 двубоя за тима (б.а. – 10 в шампионата и 1 за купата).

Затова и след 7 месеца напуска Маритимо. „Научих много от престоя си в клуба. Завръщам се вкъщи с високо вдигната глава, знаейки че съм по-добър професионалист и човек“, обявява Рикардиньо.

С Гремио печели нов трофей, след като тимът взима Рекопа Гауча (б.а. – тимът я печели и през 2021-ва). Даден е под наем в елитния Атлетико Гоянезе. До края на 2022-а е на терена в 6 шампионатни двубоя в Серия А, в които не успява да се разпише и се завръща в Гремио. Там пък не го броят в състава за след Нова година. Затова и се стига до трансфера в Левски. Ще си върне ли на „Герена“ Рикардиньо умението да бележи често?

Автор: Янаки Димитров / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ