Португалия излиза да си довърши работата срещу Южна Корея

7 Dni Sport02.12.2022
Португалия - Уругвай, Жоао Феликс

Отборите на Португалия и Южна Корея илизат в мача си от груповата фаза на Световното първенство в Катар 2022. Тимът на Фернандо Сантош има нужда само от точка, за да си гарантира първото място, докато корейците се нуждаят от победа и от подходящ резултат в двубоя между Гана и Уругвай, за да продължат напред. В него трябва или „урусите“ да спечелят, или срещата да завърши наравно, като по същото време е нужно азиатците да спечелят с такъв резултат, че да изпреварят по голова разлика другия тим, който ще бъде евентуално с четири точки. Всичко това показва, че мисията на Южна Корея изглежда почти невъзможна.

Южна Корея стартира с нулево равенство срещу Уругвай. Двата отбора отправиха общо 16 удара, но нито един от тях не бе в очертанията на вратата. Корейците обаче можеха да се чувстват доволни от изхода, защото два от изстрелите на „урусите“ срещнаха гредите. Във втората си среща азиатците се представиха силно, но загубиха с 2:3 от Гана. “Черните звезди” дръпнаха през първата част чрез попадения на Мохамед Салису (24′) и Мохамед Кудус (34′). Противникът обаче успя да изравни след два гола на Гуе-Сюнг Чо в рамките на три минути – в 58-ата и 61-вата. Ганайците имаха последната дума и след още един гол на Кудус – в 68-ата, взеха победата. Южна Корея наложи много силен натиск след това, но нямаше късмет да стигне до нещо повече.

Португалия започна участието си на Мондиала с успех с 3:2 над Гана. Кристиано Роналдо откри резултата от дузпа в 65-ата минута и така стана първият играч, който се разписва на пет световни първенства. Много скоро обаче Андре Аю (73′) изравни. След това головете заваляха. Жоао Феликс (78′) и Рафаел Леао (80′) отбелязаха още две бързи попадения за Португалия, а в края на редовното време Осман Букари върна надеждите на Гана. В крайна сметка обаче „мореплавателите“ задържаха аванса си. Последва успех с 2:0 над Уругвай, който класира „мореплавателите“ на 1/8-финалите. Големият герой за тима на Фернандо Сантош този път бе Бруно Фернандеш, който отбеляза и двата гола, въпреки че Роналдо имаше претенции за авторството на първия.

„Мореплавателите“ не са преминавали 1/8-финалната фаза на световно първенство от Мондиала през 2006 година. Четири години по-рано – на Световното в Южна Корея и Япония, азиатците победиха с 1:0 Португалия и завършиха на първо място в група, която „мореплавателите“ не успяха да прескочат. За последно „тигрите от Азия“ играха на 1/8-финали на световно първенство през 2010 година.

Кристиано Роналдо, Отавио, Данило Перейра и Нуно Мендеш пропуснаха последната тренировка на Португалия и е много вероятно да не вземат участие в последния двубой на „мореплавателите“ от груповата фаза. Предполага се, че и без това Сантош ще направи промени в състава, за да даде почивка на някои от титулярите си, като същевременно предостави шанс на някои от играчите, които до момента имаха по-малко изяви. Рафаел Леао, Гонсало Рамос и Метеус Нунеш се надяват да започнат в третата среща на Португалия.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ