В Германия: Груев изпъкна в ролята на тактическо оръжие

7 Dni Sport31.10.2022
Вердер Бремен, Илия Груев

Наскоро българският национал Илия Груев бе обявен в Германия за универсално оръжие. Причината – 22-годишният футболист игра на трети различен пост в състава на “Вердер” от началото на сезона в Бундеслигата.

При победата над “Херта” с 1:0 в 12-ия кръг на германския елит пък Груев е бил използван от наставника на бременци Оле Вернер като такическо оръжие и именно в тази си роля е изпъкнкал.

Това става ясно от анализа на стратегическия експерт Тобиас Ешер в изданието deichstube.de, което следи всичко свързано с “Вердер”. Според него акцентът в сблъсъка са били единоборствата и извършените нарушения. При тях домакините са се преборили за предимство, а Груев е фигурата, която се е откроила.

Илия стартира мача в номиналното си амплоа – като опорен халф, а пред него в полузащитата действаха Леонардо Битенкур и Романо Шмид.

В средата на терена те водиха битка с двамата дефанзивни полузащитници на “Херта” Люка Тусар и Суат Сердар.

“Играчът, който изпъкна във “Вердер”, обаче беше Груев, и то не само по един начин. Той постоянно оставяше зад гърба си своя човек Стевен Йоветич. Така осигуряваше числено преимущество срещу двамата опорни халфове на “Херта”. “Вердер” целеше по този начин да печели повече топки. И всъщност бременци стигнаха до най-добрите си положения в моментите, когато халфовата им линия откраднеше топката от двамата дефанзивни полузащитници на берлинчани.

Стратегията обаче беше и рискована. Ако “Херта” преодолееше пресата на тримата съперници, столичани можеше скоростно да напреднат срещу отбраната на “Вердер”.

За да не се случи това, Груев при съмнение фаулираше преминаващ напред противник. С общо 6 нарушения той също изпъкна в тази статистика. Имаше късмет, че съдията сякаш не броеше фаловете му. Груев не видя дори жълт картон. До смяната си в 83-ата мин той можеше да фаулира при колебания съперниците без страх от последствия”, гласи анализът за представянето на българина на Ешер.

Изявите на нашия национал бяха оценени по достойнство и от “Везер курир”. Според изданието по-силно от Илия в състава на “Вердер” е играл само голмайсторът Никлас Фюлкруг. На нивото на Груев са били Мичел Вайзер и Никлас Щарк.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ