“Канарчетата” притеснени как ще изглежда “Колежа”

7 Dni Sport19.10.2022
Ботев Пловдив, Фенове

Сагата около стадиона на “Ботев” продължава 10 години
Строителят Илиян Филипов: Оптимист съм, отборът ще влезе на 19 декември
Страстите между феновете и община Пловдив не стихват, ще има още протести
Вместо да намалее, напрежението между феновете на “Ботев” и община Пловдив се покачва с приближаващия финал на изграждането на клубния стадион. Последният протест на запалянковците преди месец показа, че конфликтът ще продължи въпреки уверенията на властите и изпълнителите, че строителството ще приключи успешно.

Привържениците на “канарчетата” обаче са притеснени как ще изглежда “Колежа” и дали парите, отпуснати за него, се използват напълно по предназначението. Обстановката не се успокои и след като съоръжението

беше завършено на груб строеж,

предстои поставянето на седалките и започна зaтревяването на терена.

Сагата със спортния комплекс продължава вече 10 г. Тя започна през 2012 г., когато Цветан Василев, собственик по това време на футболен клуб “Ботев” (Пловдив), стартира строителството на спортния обект.

Фалитът на неговата Корпоративна търговска банка 2 години по-късно провали строителството на стадион “Христо Ботев”. Футболистите на тима се принудиха да тренират и играят на новата база в Коматево. Със своите едва 3000 места обаче тренировъчният комплекс се оказа неудобен за запалянковците, които замечтаха за връщането на тима в неговия дом в центъра на Пловдив.

Феновете организираха тогава кампанията “Кауза “Колежа”, в която се включи и покойната клубна легенда Динко Дирменджиев-Чико. Писаха до държавни институции и най-накрая се стигна до намесата на тогавашния премиер Бойко Борисов. След срещи с клубните шефове и общинската управа се взе решение

да бъдат отпуснати 25 млн. лв.

за изграждането на стадион “Христо Ботев”. Беше избран и изпълнител.

Изграждането стартира през 2020 г. Стана ясно обаче, че за цялостното завършване на “Колежа” ще са нужни много повече пари. Според предварителните разчети през февруари т.г. стадионът трябваше да е готов на такъв етап, че да получи лиценз за мачове от футболната Първа лига. Това обаче не стана, а дейността замря заради недостига на средства. Проблеми имаше и с поръчаните седалки преди 10 г., които се оказаха негодни. След няколко опита бе избрана фирма, които да изработи нови и да ги монтира. Оказа се, че има пропуски и с проектирането.

Бавното строителство разтревожи феновете на “Ботев” (Пловдив), които проведоха няколко срещи с кмета Здравко Димитров, неговите заместници, проектантите на спортния комплекс и изпълнителя на строежа. Напрежението се покачи допълнително, след като на 4 февруари бизнесменът Илиян Филипов, чиято фирма ПИМК изгражда стадиона, обяви, че спира строителството с мотива, че работи без проекти. Стигна се до спешна среща в общината и след няколко дни изграждането на “Колежа” продължи.

Феновете пък се вдигнаха на протест на 12 февруари. Те обвиниха местната управа в некомпетентност, което води до забавянето и оскъпяването на строителните дейности. Поискаха да получат цялостната документация за строителството.

“Търсим всички варианти да бъде изградена и козирка на целия стадион, с което да удовлетворим желанието на феновете”, обяви кметът Здравко Димитров.

Той предложи на общинския съвет местната власт да изтегли кредит от 50 млн. лв. за изграждане и довършване на спортни съоръжения в Пловдив. От тях за стадионите на “Ботев” и “Локомотив” бяха предвидени по 12 млн. лв. Така “Колежа” поскъпна до 37 млн. лв. Сега с новите 12 млн. лв. трябва

да се направи козирката, да се покрие разликата в цените

на строителните материали след тяхното поскъпване и да се плати за ново проектиране.

Преди дни Илиян Филипов изрази увереност пред “24 часа”, че на 19 декември “Ботев” (Пловдив) ще влезе във владение, а от март догодина ще може да играе официални мачове на стадиона. “Оптимист съм. Очаквам до дни да получим от общината проектите за изграждането на ВиК инсталацията, цялото слаботоково и силнотоково оборудване и видеонаблюдението. Така ще може да ги остойностим и да продължим работата”, каза Филипов.

Според него няма да има проблеми и с козирката. Вече е поръчан металът за нея за секторите “А” и “В”, където ще бъде монтирано и част от осветлението на “Колежа”. Така няма да се наложи да се слагат колове за лампите, които бе оскъпило проекта.

Това обаче явно не удовлетвори феновете на тима, които

не вярват, че “Колежа” ще е готов в определения срок

Според тях 37 млн. лв. няма да са достатъчни, за да има козирка на четирите сектора.

Бившият шеф на клуба и на сдружението към него Радослав Кошински, който е сред най-активните радетели за довършването на “Колежа”, заяви, че жълто-черните привърженици настояват да разберат в пълна степен как се изразходват парите за строежа на спортния комплекс.

“Общината и изпълнителят са оптимисти, че “Колежа” ще бъде завършен във вида, в който те си го представят. Не се съобразяват с привържениците, които са и данъкоплатци”, каза той.

Според Кошински е нормално феновете да не вярват, че сроковете ще бъдат спазени, след като няколко пъти са променяни. Затова и протестните им акции ще продължат.

Автор: Румен Златански / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ