Евгений Сердюк: Работих като таксиметров шофьор

7 Dni Sport15.10.2022
ФК ЦСКА 1948, Евгений Сердюк

Украинският голмайстор Евгений Сердюк направи много силен сезон с Черно море и това лято беше закупен от ФК ЦСКА 1948. 24-годишният нападател отбеляза цели 15 гола във 26-те си мача за „моряците“, след като получи шанс от Илиан Илиев. Познатият с прякора Жека играч е амбициран да бележи и за отбора на Любослав Пенев, който оглавява класирането в efbet Лига.

Сердюк даде откровено интервю, правейки любопитни разкрития за войната в родината си, както и за професията, която се наложило да упражнява в Португалия, за да се изхранва.

– Как се чувстваш в ЦСКА 1948, свикна ли тук?
– Чувствам се много добре тук, щастлив съм да бъда част от ФК ЦСКА 1948 и се опитвам да дам най-доброто от себе си.

– Кога разбра, че преминаваш в клуба и изненада ли се от трансфера?
– Беше малка изненада за мен. С Черно море имахме мач с Лудогорец. След него треньорът Илиан Илиев ми каза, че ръководството на иска да разговаря с мен за потенциален трансфер, който се осъществи в крайна сметка. Преди това имаше спекулации, никой не ми се беше обаждал. Мислех само за представянето ми с Черно море.

– Имаше ли предложения от други отбори?
– Два мача преди да разбера за интереса на ФК ЦСКА 1948 чувах, че има интерес към мен от други отбори, включително и от чужбина, но нямаше нищо официално.

– Поздравления за силния сезон, който направи с Черно море. Във Варна беше любимец на феновете, но сега си им като враг, след като в мача ти срещу тях преди дни те обиждаха. Искаш ли да им кажеш нещо?
– Не знам защо са ми ядосани и защо имат нещо против трансфера ми. Направих каквото можах за Черно море, дадох всичко, на което бях способен. Искам за пореден път да благодаря на треньора Илиан Илиев. Той е страхотен специалист, който ми даде втори шанс – да дойда в България и да направя този силен сезон. На феновете на Черно море искам да им благодаря и да им пожелая успех.

Илиан Илиев те откри в Португалия, изненада ли се от офертата?
– Имах контракт с Боавища. Да, определено за мен беше изненада, че Черно море се свърза с мен. Още повече след като, когато ми изтече договора с Боавища имах 12 месеца, в които не играех футбол, включително се наложи да карам такси и да работя, за да се изхранвам. Тогава дойде предложението от Черно море и дойдох в България.

– Може ли да разкажеш някоя интересна случка от работата ти като таксиметров шофьор?
– Да, беше интересно преживяване за мен, срещах доста хора. Това беше първата ми по-различна работа, защото досега в живота ми съм играл само футбол. Тогава продължавах да мисля за футбола.

– Настоящият ти отбор е лидер в класирането. Какви цели си си поставил и мечтаеш ли за шампионска титла на България?
– Искам да бъда първи и да печеля трофеи. Но има дълъг път и трябва във всеки мач да се представяме силно, да се стараем да взимаме точки и да не гледаме много класирането. Важно е да побеждаваме и в крайна сметка резултатите ще дойдат.

– Все още нямаш гол за отбора, когато се разпишеш за първи път, ще стане ли по-лесно за теб?
– За мен е важно да отбелязвам голове, но все още се нуждая от време за адаптация. Опознавам се със съотборниците. Важното е отборът да побеждава, това е политиката на клуба. Тук не е важно кой вкарва, а да взимаме три точки. Ако отбележа скоро първия си гол, ще бъда много щастлив.

– Какво ти прави впечатление в работата с Любослав Пенев?
– Той е страхотен специалист, много добър треньор и човек. Разговаря с нас, помага ми – най-вече на терена.

– Мислиш за случващото се в Украйна, където е семейството ти?
– Семейството ми е тук. Когато семейството ми е в България, вече съм спокоен. Работят тук, не изпитвам стрес и това е важното. По-глобално погледнато съм стресиран за страната ми и за града ми. Не мога да се връщам там, не мога да бъда в родината ми. Това е много голям проблем и за това мисля и ме притеснява.

– Къде си роден в Украйна, къде си живял?
– Роден съм в района на Донецк, градът се казва Дружковка.

– От колко време не си бил там?
– От 2 години вече не съм се прибирал.

– Имаш ли приятели на фронта?
– Имам един-двама приятели, които се борят за Украйна. Засега са в безопасност.

– Баща ти и брат ти участваха ли във военните действия?
– Те са тук. Брат ми не може да участва във военни действия, защото след прегледи се установи, че има здравословни пречки, които го възпрепятстват да участва. Брат ми го чувствам като мой баща във футбола. Той ми даде първите стъпки, показа ми как да играя. Подкрепя ме винаги и ми дава ценни съвети.

– С баща ти какво работят в България?
– Досега работеха в Златни пясъци, сега ще се завърнат в Украйна, за да оправят документите си, след което се връщат и ще бъдат при мен в София.

– Ще спре ли скоро войната, коментарът ти за случващото се в родината ти?
– Иска ми се всичко да свърши много бързо, но няма да е скоро. Случващото се е лудост и много трудно някой може да го спре. Искам да се връщам в Украйна, да срещам приятелите ми, сестра ми е там.

– Загуби ли близки във войната?
– Не и това е добре.

– На кой известен футболист симпатизираш?
– Кристиано Роналдо. Подражавах му, когато бях малък.

Автор: Пламен Славов / „БЛИЦ“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ