„Бих глобил футболистите на ЦСКА. Вина има в ръководството и аз ще Ви я кажа“

7 Dni Sport22.09.2022
юлиян-инджов

Първата асоциация с името на Емил Данчев може би е, че това е мениджърът на Димитър Бербатов. Топагентът обаче е дълбоко свързан с ЦСКА. От 1978 до 1983 година той завежда международния отдел на червените, а през 1993 година става изпълнителен директор на клуба, като остава на този пост до лятото на 1999 година. Това е последният оперативен началник, донесъл златен дубъл във витрината на “Българска армия”. Той се съгласи да говори пред “Тема Спорт”, като сподели мнението си относно състоянието на червените, загубата от Левски, ситуацията в първенството и националния отбор. Ето какво каза Емил Данчев.

Г-н Данчев, какви са впечатленията ви от дербито между Левски и ЦСКА?

– За мое съжаление, както и на останалите привърженици на ЦСКА дерби нямаше. В този мач нищо не вървеше при червените. Никаква идея, никакъв замисъл… Видяхме някакви индивидуални опити на база на качествата на някои от футболистите, като визирам основно Линдсет, но това изобщо не е достатъчно. Мотивацията на отбора бе ниска, докато Левски бяха на другия полюс. Независимо от някои колебливи резултати по отношение на игра и идея сините вървят нагоре и ако не този сезон, то през следващия ще се борят за нещо по-сериозно.

Знаете, че след такава загуба винаги се търсят виновници и причини. В момента феновете на червените са на разнопосочни мнения – едни обвиняват ръководството, други треньора, трети футболистите…

  • От моя дълъг, дълъг опит знам няколко основни неща. Първо

ръководството

е осигурило

всичко необходимо

и единствената им вина е, че не е избран най-подходящият екип, който да ръководи клуба. Втората истина е, че когато няма резултати, винаги на мушката е треньорското ръководство. Не съм запознат с работата на Саша Илич, но някой трябва да обере пешкира, казано на жаргон. Гриша Ганчев е дал пари за тези футболисти и няма лесно да ги освободи, тъй като и част от тях имат качества. Но този анализ трябва най-добре да си го направи ръководството на ЦСКА. Те трябва да си направят съответните изводи и от тях да произтече някакъв положителен резултат, а не всичко да се върти в омагьосан кръг. Дано не се стигне до там, че след провален и разочароващ сезон да започнат пак да освобождават играчи, защото виждате, че в Левски вече втора година си запазват гръбнака и тяхната политика и стратегия се оказва по-правилна. Играчите, които на „Герена” привлякоха през зимата и лятото, донесоха по-голям ефект.

Как се излиза от подобна ситуация и ако сте на мястото на Гриша или Дани Ганчеви, какво бихте казали в съблекалнята на ЦСКА?

– На първо място бих ги глобил. Те работят и получават заплати. Когато бият, си получават премии… И сега не е проблемът в загубата. Всеки може да загуби. Но когато не играят с мотивация и желание, то първото нещо ще е да ги глобя. А другото нещо, което бих направил, произтича не само от футбола и от моя опит, а като цяло от обществения живот. Ето – държавата не върви и хората искат промяна. Отборът не върви – нужна е някаква промяна, а каква ще бъде тя, трябва да реши ръководството.

Като специалист какво е мнението ви за селекцията в ЦСКА – като качество на играчите и не закъсняха ли армейците с тяхното привличане?

– Селекцията е безкраен и незавършен процес и когато се намери футболист, който е според възможностите и е в състояние да вдигне нивото или е по-добър от тези, с които разполага в момента отборът, винаги може да се привлече. Лудогорец е пример за това. Те купуват постоянно нови играчи, без да се съобразяват на кое място са и какви са резултатите. В тази връзка не смятам, че селекцията е закъсняла, но по-скоро е закъсняла адаптацията, като това не е толкова проблем на ръководството, а по-скоро на треньорите. Но нека да отбележим, че това е нормален процес.

Всяко лято на “Армията” се привличат почти дузина нови. Доколко това оказва негативно влияние?

– Това определено не е добре и аз самият като ръководител в ЦСКА си изпатих. С най-голямото ми уважение към Георги Василев, който бе треньор тогава, но ние всеки полусезон трябваше да купуваме по 4, 5 или 6 нови играчи, да освобождаваме други, а това текучество не се отразява позитивно.

Виждате ли някакво надграждане в ЦСКА в сравнение с миналата година с оглед на това, че си тръгна Мазику и дойде Де Нойер, вместо Чатакович е Туфегджич, вместо Лам – Махмутович, вместо Кайседо бяха привлечени Бамба и Назон… Примерите ги давам на първо четене…

– Не.

Не виждам

никакво

надграждане

Няма да коментирам индивидуалните качества на футболистите, но като изяви определено няма надграждане, а отстъпление. Новите футболисти сигурно имат качества, но дали адаптацията или нещо друго, но нещо все още ги спъва и им пречи да покажат това, за което са привлечени. Тук ще прозвуча малко като една песен, но времето не знае път назад, а сезонът лети и ако продължат така още две-три седмици, и този шампионат ще бъде загубен за ЦСКА. Знаете, че предстои гостуване в Разград, което може да даде някои отговори. ЦСКА не бива да губи този мач, защото положението ще стане още по-неприятно.

Вие познавате добре пазара и нравите – твърдеше се, че червените са изпреварили Партизан и Цървена звезда за подписа на Туфегджич. Вярвате ли на подобни твърдения, или е просто някакъв трик?

– По мое време в Партизан беше Иван Иванов. Познавам добре стила, маниера и начина на работа и мислене, както и възможностите на този клуб, а за Цървена звезда няма смисъл въобще да говорим. Сигурен съм, че някой от тези два отбора, ако беше искал футболиста, са щели да го привлекат преди ЦСКА.

Къде виждате най-сериозните проблеми в състава и играта на ЦСКА? Вече споменахте за липсата на мотивация и амбиция…

– Това са два от сериозните проблеми, но най-важният е може би липсата на идея какво да се прави, как да се постигне, как да се използват индивидуалните качества, но в колективен план на отделните играчи.

Всички твърдят, че Лудогорец за поредна година е с гърди пред останалите. В чие лице виждате най-сериозния конкурент на разградчани?

  • Лудогорец все още е по-напред, но и при тях се забелязва една тенденция основно в евротурнирите.

Те са завъртели

колелото

и то се върти вече 10 години и трудно се обръща, но забелязвам спад в нивото и качеството им. ЦСКА все още не бива да се отписва. ФК ЦСКА 1948 София също изградиха много силен отбор, който играе добре и с идея. Левски ще се опита да се приближи, но трудно с оглед разликата ще се бори за първите места. В Локо Пд все още липсва отборен, колективен опит, защото Александър Томаш сглоби много добър отбор.

Предстоят мачове на националния отбор, какво очаквате от тях или вече загубихме всякаква надежда?

– Не бива да сме крайни. Има една поговорка – “Докато дишам, се надявам”, но това е най-вече спрямо класирането. Аз лично очаквам да вземем тези два мача с Гибралтар и Северна Македония, за да запазим мястото си в групата и най-вече да видим израстване и развитие в играта. Ако видим подобрение в представянето, то рано или късно ще видим и по-добри резултати.

Звучите оптимистично, но България почти сигурно ще е в пета урна за квалификациите за Евро 2024…. Как ще го коментирате и достатъчно ли е заключението, което чуваме от хората в БФС, че просто нямаме класа…

– Аз винаги съм бил оптимист. В който и да е сектор не е достатъчно да се направи просто констатацията. Това е пагубно примиренчество. Решения трябват, а не констатации. А аз не чувам и не виждам от ръководните органи решения, стратегия и да правят конкретни неща, за да се промени това положение и да се тръгне нагоре. В този смисъл също важи житейското правило – нужна е промяна.

Вярвате ли, че Борислав Михайлов ще изпълни желанието си до 2 години да докара европейски финал в България?

  • Боби Михайлов натрупа контакти и връзки. В състояние е, но къде ще се проведе този мач. Тук пак ще използвам цитат от песен: “Обещания щедри, обещания само”…

Интервю: Явор Пиргов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ