Седем месеца по-късно излезе истината за Камила Валиева, разсекретиха и „Б“ пробата

7 Dni Sport21.09.2022
Камила Валиева,

Допинг пробата „Б“, която беше взета от олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Камила Валиева, е положителна. За това съобщи американският журналист Дейв Ливз в своя профил в Туитър, като бе цитиран от агенция ТАСС.

„Източникът ми призна, че проба „Б“ е положителна“, написа Ливз.

В пробата на Валиева от 25 декември 2021 година бе намерен забранения препарат триметазидин. На 8 февруари 2022 година Руската антидопингова агенция (РУСАДА) наложи временно отстраняване на Валиева, която още на следващия ден успешно оспори това наказание пред независимия дисциплинарен комитет.

Международният олимпийски комитет, WADA и Международният съюз по фигурно пързаляне оспориха това решение в Спортния арбитражен съд. Той обаче не уважи жалбата на базата на ограничените факти и след като разгледа съответните юридически въпроси, като прецени, че спортистката се явява „защитено лице“. Валиева бе допусната до участие на Олимпиадата в Пекин и зае четвъртото място.

16-годишната Валиева спечели злато в отборната надпревара в Пекин. Тя е и европейска шампионка от 2022 година.

Автор: „Спортал“За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ