Везенков и България излизат, за да изненадат отбора на Турция

7 Dni Sport03.09.2022
Баскетбол, България - Румъния, Александър Везенков

Днес мъжкият национален отбор на България по баскетбол излиза за втория си мач от груповата фаза на ЕвроБаскет 2022. Момчетата на Росен Барчовски се изправят срещу другия голям фаворит в групата ни – съставеният от редица класни състезатели отбор на Турция, като двубоят между двата тима ще започне в 17:15 часа българско време и ще бъде излъчен пряко в ефира на БНТ 3 от “Тбилиси Арена”.

Иначе, ситуацията в групата ни след първия кръг е следната: Испания, Турция и Белгия се намират на първите три позиции с актив от 1-0, докато Грузия, Черна гора и България се нареждат след тях заради пораженията си в първите мачове. Днешната програма в Тбилиси започва с мача между Черна гора и Белгия от 14:30 часа, а от 20:00 домакините от Грузия се изправят срещу световните шампиони от Испания.

Днес националите ни ще се изправят срещу втория си пореден сериозен тест, след като в четвъртък отстъпиха пред Испания с 87:114 в първия си мач на Европейско първенство от 11 години насам. “Лъвовете” допуснаха много грешки в дефанзивен план и в много малка част от случаите успяваха да отговорят на бързината и темпото на игра на “Ла Фурия”, която доминираше под коша и стреля изключително силно, след като вкара 15 тройки от 33 опита зад дъгата. Единственото положително от цялата ситуация за трикольорите е фактът, че успяха да вкарат 87 точки в коша на първенците от Мондиал 2019 – граница, която за последно бе подмината от отбора на САЩ, нанизал 95 точки през защитата на испанците на четвъртфинала между двата тима на Олимпийските игри в Токио миналата година.

Селекционерът на България Росен Барчовски очаквано не бе никак доволен от представянето на своите баскетболисти в дефанзивен план, но изрази увереност, че тимът му ще изглежда много по-добре в следващите мачове. Вчера “лъвовете” излязоха за своята официална тренировка преди мача с Турция, като след нея Станимир Маринов и Павлин Иванов изразиха готовност, че отборът е мотивиран да покаже по-добро представяне през днешния ден.

Иванов се включи отлично в първия мач срещу Испания, нареждайки се на второ място в реализаторската колона със своите 16 точки за 18 минути игрово време при 6/8 стрелба от игра. Новият гард на клубния Балкан компенсира за поредното колебливо представяне на Дий Бост, който не получаваше никакви отворени пространства и реализира само 6 точки, към които добави 7 асистенции. Вчера натурализираният американец заяви, че днес ще се опита да бъде по-агресивен, особено срещу отбор, който много добре познава заради продължаващия си престой в турския Галатасарай.

Няма как да не отбележим страхотния дебют на звездата на българския баскетбол Александър Везенков на ЕвроБаскет 2022. Лидерът на “лъвовете” изглеждаше не като дебютант, а като състезател със стотици мачове на подобни първенства, след като завърши с дабъл-дабъл от 26 точки и 11 борби при 8/11 стрелба от игра в двубоя срещу Испания. Капитанът Чавдар Костов пък бе изключително агресивен от резервната скамейка и взе цели 15 стрелби от игра – най-много от всички, като завърши с 13 точки.

Един от големите проблеми на националния ни отбор е този с натрупването на фаулове при центровете. В мача срещу Испания титулярният ни такъв Емил Стоилов направи отличен старт на срещата с 6 точки в първите няколко минути, но два негови бързи фаула го пратиха на пейката и го изкараха извън ритъм. Андрей Иванов също имаше два фаула на сметката си рано във втората четвърт, като схемите с ниска петица отново бяха въведени в употреба от Росен Барчовски.

Отборът на Турция изкова много ценна, но неубедително постигната победа на старта на ЕвроБаскет 2022, след като излъга Черна гора със 72:68 в четвъртък. Южните ни съседи бяха колебливи през целия двубой, като едва в последните минути успяха да сътворят обрат и благодарение на индивидуални изяви на гарда на Филаделфия Севънти Сиксърс Фуркан Коркмаз да измъкнат успеха. Именно героят от първия им мач обаче е под въпрос за днешната среща, тъй като е получил спазми в гърба.

Селекционерът на турците Ергин Атаман беше меко казано недоволен от представянето на своите състезатели, определяйки играта им като “ужасна” на пресконференцията след мача. Специалистът остана разочарован от лошата стрелба на своя отбор и от меката игра на своите високи играчи, които позволиха на Боян Дублевич да превземе подкошието им през второто полувреме. Атаман определи България като “най-слабия отбор в групата”, но призна, че очаква тежък двубой през днешния ден, най-вече заради присъствието на Александър Везенков и Дий Бост, които според него, а и не само, са двамата най-важни играчи в тима ни.

Цяла плеяда от звезди се състезава за турския национален отбор в момента. Шейн Ларкин е един от лидерите на действащия клубен европейски шампион Анадолу Ефес, Фуркан Коркмаз вече пет години играе редом до Джоел Ембийд във Филаделфия, Чеди Осман се състезава за Кливланд Кавалиърс, Алперен Шенгюн е един от най-изявените млади таланти в НБА, Сертач Шанлъ играе за Барселона, а Мелих Махмутоглу вече има невероятен опит зад гърба си в Евролигата с екипа на Фенербахче.

Вероятни стартови петици:

България: Дий Бост, Станимир Маринов, Чавдар Костов, Александър Везенков, Емил Стоилов

Турция: Шейн Ларкин, Фуркан Коркмаз (под въпрос), Чеди Осман, Алперен Шенгюн, Сертач Шанлъ

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ