Издръжката на БФС – дарения, глоби и други

7 Dni Sport28.04.2022
Борислав Михайлов,

Как се реализира издръжката на БФС? Това трудно става ясно от финансовите отчети на централата. Наличен е този за 2020 г. Този за миналата най-вероятно ще се появи през юни след конгреса на 20 май.

Приходите от стопанска дейност са формирани по следния начин:

– реклама – 528 хиляди лева;

– услуги – 332 хиляди лева;

– права – 650 хиляди лева;

– продажба на стоки – 73 хиляди лева;

– продажба на дълготрайни материални активи – 10 хиляди лева;

– финансиране – 2,697 милиона лева;

– продажба на билети – 33 хиляди лева.

С други думи, не става ясно точно какво перо е финансирането, ако приемем, че останалите са ясни. В същото време БФС е регистриран по Закона за юридическите лица с нестопанска дейност и няма как да развива стопанска такава. Приходите от билети са толкова малко защото става въпрос за година с ограничения за коронавирус. В предходната са били над половин милион лева.

Приходите от нестопанска дейност, както следва:

– дарения под условие – 2,960 милиона лева;

– дарения без условие – 11,302 милина лева;

– глоби на ФК – 591 хиляди лева;

– от школи – 311 хиляди лева;

– други – 1,115 милиона лева;

Ако за даренията под условие приемем, че става въпрос за спонсорите, то останалото трябва да е от ФИФА и УЕФА. Или пък е обратното. Защото парите от световната и европейската централа също са с условие – трябва да се разпределят точно за определени неща.
За 2020 г. от ФИФА са получени 4,326 милиона лева, от които за мъжете ни са предназначени 981 000 лева плюс още 831 хиляди заради коронакризата. За жените сумите са съответно 73 хиляди и 831 хиляди. Юношите са с 278 хиляди, съдиите – 109 хиляди, за оборудване и тренировъчни терени – 893 хиляди, за инфраструктура и поддръжка – 315 хиляди, и за плажен футбол и футзал – 15 хиляди. Такива от УЕФА не са посочени във финансовия доклад.

И тази сума не съвпада с нито една от финансовия отчет.

Прави впечатление, че доста сериозно перо са “други приходи”. Над 1,1 милиона лева. Вероятно тук влиза наемът на хотела на базата в “Бояна”, както и други наеми от игрища за тренировки и прочее. В същото време става ясно, че наемателят дължи над 300 хиляди лева на централата.

Едно сериозно перо са глобите от клубовете. Те са за над половин милион. Или там са отишли повечето от парите, които се дават за телевизионните права. Защото това е традицията да се удържат от тях. Както и съдийските такси.

Интересното е, че към 31 декември 2020 г. са включени вземания от наемателя на базата за 334 хиляди лева, вземания от клубове за глоби и други разчети – за 538 хиляди лева, и търговско вземане от дъщерно дружество на стойност 424 хиляди. Единственото дъщерно дружество е Националната футболна база.

В приходите няма и лев, получен от държавата.

„24 часа“ 


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ