Юношите се събират на 3 май за европейското, тръгват без контроли

7 Dni Sport19.04.2022
Ирландия U17 - България U17,

Юношеският национален отбор на България до 17 години беше избран за отбор на месец март в анкетата на спортните редакции на медиите. А селекционерът Йордан Петков логично получи наградата за треньор на месеца.

Юношите бяха избрани с 15 гласа пред баскетболния Рилски спортист с 8, а 1 вот има за стрелците Антоанета Костадинова и Кирил Кирилов. В подреждането на треньорите Йордан Петков е убедителен пред Людмил Хаджисотиров.

„За мене това e първа награда. Но заслугата е на отбора, който е отбор с уникални качества. Щастлив съм, че съм треньор на тези деца.

Йордан Петков обясни още, че отборът вече има нова цел на предстоящото Европейско първенство в Израел. И тя е излизане от групата и участие на четвъртрфинал.

„Нидерландия и Франция няма да ни стреснат. Миналата година през февруари, когато се събра този отбор, поставих целта. И тя беше класиране на Европейско първенство, а не на Елитен кръг. Затова сега поставяме цел излизане от групата на Европейското. Знаете, че български отбор при участията си на първенствата и при 17-годишните, и при 19-годишните, няма победа. Така че за нас това е предизвикателство. Но не се притеснявам, защото тези деца са свикнали да играят само за победа. Дори и в контролните срещи се настройваме така, обясни Йордан Петков.

Юношеският национален отбор до 17 години прави впечатление, че трудно допуска голове. Тимът дори имаше серия от шест поредни мача, в които не беше допускал попадение във вратата си – наистина сериозно постижение за национален отбор.

След турнира в Украйна видяхме, че отборът има пропуски в играта в защита. И след това взехме мерки. Защото добрият футболист играе и в двете фази. И подобрихме работата, както и тактическата подготовка, обясни Йордан Петков.

Той разказа, че по време на квалификациите е имало малко разочарование след мача с Португалия, който българите загубиха в последните минути. Но е мотивирал играчите, че всичко ще бъде наред и те точно в мача с Република Ирландия ще станат мъже. Въпросната последна среща завърши 2:2 и означаваше класиране на нашия отбор на еврофиналите.

Отборът се събира за на лагер за Европейското на 3-и май. Няма да има контролна среща, защото времето не позволява. По същото време има и мачове в турнира за Купата на БФС, където голяма част от момчетата ще участват. На 14-и май пък тимът пътува за Обетованата земя, а на 16-и е първата среща.

Реваншите за купата са 4 май от 16,30 часа, но интрига има само за „Славия“ – ФК ЦСКА 1948, защото първия мач завърши 1:0 за „белите“. „Левски“ разби „Национал“ с 4:1.

„Притеснение при нас няма, заяви капитанът на отбора Асен Митков, който играе като полузащитник в Левски. По-скоро сме амбицирани да видим на какво ниво сме спрямо големите европейски сили. Но ние сме изключителен колектив, не се притесняваме от нищо.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ