Мъри Стоилов не е взел и лев на „Герена“

Станимир Стоилов

Станимир Стоилов не е взел нито един лев във вид на заплата или премия, откакто се завърна в Левски.

Мъри пое официално „сините“ в началото на септември, а оттогава досега би трябвало да е взел четири заплати. Треньорът на Левски обаче не е взел нито една.

Към днешна дата не се знае дали скоро Стоилов ще получи поне едно от месечните си възнаграждения. Той самият не настоява в тази посока.

Иначе асистентите на Мъри и футболистите са взели по две заплати, откакто треньорът се завърна на „Герена“, пише „Мач Телеграф“ и припомня, че самият Стоилов имаше едно условие, за да поеме Левски – футболистите, треньорите и служителите да получават навреме заплатите си.

Това му беше гарантирано от спонсорите от „Палмс Бет“, но на този етап не е факт.

Една от причината за това са и дълговете на клуба към Петър Хубчев и Насиру Мохамед, които трябва да се платят в близките месеци, а възлизат на над 1,5 млн. лева.

Самият Стоилов неколкократно обявяваше, че първостепенната му задача е да стабилизира отбраната на Левски. В доста от мачовете през есента това се постигна, но пък основните слабости си остават в това звено. Неслучайно и зимната селекция на „Герена“ засега насочена към решаването а този проблем. Две от трите нови попълнения (67%) са защитници – бразилският бек Цунами и гамбийският централен бранител Сонко Сундберг. Ясно е, че двамата не са взети за резерви и ще бъдат титуляри в решителната част от сезона. Бразилецът се очаква да застане на левия фланг вместо Иван Горанов.

За оформяне на централната двойка Стоилов ще избира само между чужденци – Гьоко Зайков, Хосе Кордоба и Сундберг. На десния фланг пък по всяка вероятност ще си остане Драган Михайлович. Така през пролетния дял защитата на Левски по всичко изглежда, че ще бъде съставена изцяло от легионери. По този повод можем да откроим няколко интересни събития около клуба през годините.

Именно Станимир Стоилов е първият треньор в историята на Левски, който е излизал с четирима чужденци в защита. Това стана през 2008 година, когато „сините“ бият в шампионатен двубой Видима-Раковски в Севлиево с 3:1.Отбраната тогава се състои от играчи от три континента – Европа, Африка и Южна Америка. Изпълнителите са мароканците Шакиб Бензукан и Юсеф Рабех, хърватинът Игор Томашич и бразилецът Лусио Вагнер. Като класа това каре е безспорно най-силното измежду чужденците, съставяли „синята“ отбрана. В друг мач обаче то не се появява, тъй като на Бензукан това не беше титулярната позиция. В конкретния случай той заменя обичайния изпълнител тогава – Живко Миланов.

Другото интересно е, че в нито един вариант само с чужденци отбраната на Левски не е просъществувала дълго време. Най-много три мача тя е била съставена от Милош Цветкович, Нуно Рейш, Давид Яблонски и Луи Нганиони. Това стана през сезон 2018/19, като именно тогава за последно нямаше българин сред четиримата пред вратаря.

В другото каре, което е престояло повече от един мач заедно на терена, двама от изпълнителите се повтарят – Цветкович и Яблонски. То също е от сезон 2018/19, а другите са Ейолфсон и Белаид. В този вариант Левски игра в два двубоя.
Общо срещите за първенство без българин в защитата на Левски са 12, а различните варианти в отбраната са 9. В евротурнирите никога „сините“ не са били без българин в защитната си линия.

Това, което се очертава през пролетта, обаче може да се оформи като постоянно и да бъде в рекорден брой мачове в един и същ вид.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ