ЦСКА ще прекъсва черни серии днес в Украйна

ЦСКА - Зоря Луганск, Йоан Баи, Томас Лам

ЦСКА гостува на Зоря (Луганск) в мач от група „С“ на Лигата на конференциите. Двубоят в Запорожие тази вечер започва в 19:45 часа българско. До момента „армейците“ имат една спечелена точка в актива си, а загубата от украинския тим с 0:1 на стадион „Васил Левски“ преди седмици на практика ги лиши от шансове за продължаване напред.

Въпреки това „червените“ има какво да спечелят от оставащите три мача. Всеки позитивен резултат в турнира носи финансови приходи за клуба, а добри изяви в Европа са нужни и за самочувствието на играчите.

Освен всичко други днес в Украйна ЦСКА ще се бори и с историята. Тимът на Стойчо Младенов ще опита да прекъсне черната серия на „армейците“ в бившата съветска република. „Червените“ са загубили и четирите си визити в тази държава. Началото е поставено на 18 септември 1974 г. – 0:1 от Динамо (Киев). Пет години по-късно „армейците“ губят с 1:2 при визитата си на същия тим. На 27 септемри 2001 г. идва поражението с 1:2 при гостуване на Шахтьор (Донецк). На 15 август 2019 г. пък ЦСКА загуби с 0:1 от Зоря (Луганск).

Украйна е една от 19-те държави, в които „армейците“ са гостували, но нямат записани победи. Точно толкова са и превзетите от „червените държави“, а тази вечер ще имат възможност да закръглят тяхната бройка на 20.

Евентуална победа ще бъде и първата за ЦСКА при европейска визита от седем срещи. Последната победа на „червените“ навън в континенталните турнири беше през октомври 2020 г. – 3:1 в Базел. Оттогава не успяха да се справят с Рома (0:0), Йънг Бойс (0:3), ЧФР Клуж (0:0), Лиепая (0:0), Осиек (0:1), Виктория Пилзен (0:2) и отново Рома (1:5).

Старши треньорът Стойчо Младенов също се нуждае от положителен резултат. Екзекутора на Ливърпул не е постигал победа в еврогостуване начело на ЦСКА от над 18 години. Последният му такъв успех е с 2:0 при визитата на Пюник в Ереван на 30 юли 2003 г. Следват 10 поредни гостувания в континенталните турнири, в които Младенов не успява да усети вкуса на победата като треньор на „армейците“.

От друга страна в ЦСКА има повод и за оптимизъм от историческа гледна точка. На днешната дата идва последният успех на „червените“ като гост в групова фаза на евротурнирите. На 4 ноември 2010 г. е постигната победа с 2:1 над Рапид във Виена.

Друг положителен факт в исторически план, който дава опора на „армейците“ в днешния мач, е статистиката на Зоря като домакин в груповата фаза. Тимът от Лугански има само две победи в 10 двубоя на свой терен. Тези успехи са над Херта и Лестър.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ