„Боби Михайлов ми каза да си свиркам, бил намерил пари“

7 Dni Sport08.10.2021
Димитър Бербатов, Борислав Михайлов

Бизнесменът Петър Величков, който е член на Изпълкома на БФС и част от щаба на кандидат-президента на футболния ни съюз – Димитър Бербатов, даде обширно интервю за колегите от „Топспорт“.

В него говори по всички актуални теми преди Конгреса на 12 октомври.

Най-деен в коментарите по адрес на Бербатов и хората от екипа му е господин Венцеслав Стефанов. Бербатов не бил дал една стотинка за футбола. В този ред на мисли, колко стотинки е дал Борислав Михайлов?

– Такива изказвания и сравнения никак не ми допадат. Никой не е счетоводител на Бербатов, никой не е счетоводител на Борислав Михайлов, за да знае кой колко пари е дал за футбола. Но, трябва да се разбере много ясно, хората, които са давали пари във футбола са достойни за уважение. Но не това е признак, по който трябва да бъде избирано ръководството на БФС. Нямам намерение да влизам в ролята на адвокат на Бербатов, но знам къде е помагал, в кои клубове. Той го зададе този въпрос – дали тези клубове ще имат доблестта да кажат „Да, Бербатов ни купи това, Бербатов ни купи онова“. По същия начин, ако има клубове, на които Михайлов е помагал лично, от джоба си, не с парите на БФС, да си го кажат. Аз не гледам с добро око на това противопоставяне на футболисти, легенди, па макар да идва от хора, които също са ангажирани сериозно във футбола. За всички беди, които ги има в българския футбол, за всички пропуснати възможности, не Изпълкомът е този, който трябва да бъде държан отговорен, а това е оперативното ръководство на футболния съюз. Изпълкомът се събира няколко пъти в годината и решава основни, генерални неща. В крайна сметка ръководството на БФС трябва да бъде мотор на всичко. Какво може да направи Изпълкомът, когато никой не идва да каже „Абе, хора, идват пари от ФИФА и УЕФА, които могат да бъдат усвоени. Дайте да разпределим задачите в този Изпълком. Кой за какво ще отговаря“. За да може да бъдат усвоени възможно най-много средства.

Никога ли това не се е случвало?

– Такава информация въобще не идва. Заседанията на Изпълкома по времето на Борислав Михайлов продължаваха по 20 минути. Какво можеш да направиш за 20 минути? В Изпълкома трябва да стоят оперативни хора. И уставът също трябва да бъде променен в тази посока. Да стоят хора, които водят определените оперативни направления във футболния съюз. Аз съм бизнесмен, бил съм по това време управител в една от най-големите фирми в България и на заседанието на Изпълкома се заявява, че Петър Величков ще отговаря за спонсорството. На следващия ден говоря с Михайлов и му казвам: „Виж, трябва да седнем и да разговаряме. Ако аз ще отговарям за спонсорството, има определени неща, които трябва да се направя, за да може да бъдем малко по-атрактивни, да бъдем разглеждани като надежден партньор“. Знаете ли какво ми отговори? „Свиркай си, аз парите съм ги намерил. Нямаш никакви ангажименти тук“, това ми заяви. И после тези хора имат наглостта да ми кажат „Той отговаряше за спонсорството, защо не вкара пари?“. Не може да вкараш пари в една продънена каца, от която всичко тече, първо. И второ – няма как да докараш пари, когато някой ти заявява, че парите ги е намерил и да си свиркаш. Той няма нужда от нищо в тази посока. Нормално е да се търси начин да бъде помогнато. Как да дадеш непотърсена помощ?

Трябва ли в Изпълкома да има собственици на клубове, каквито има в момента – Кирил Домусчиев, Венцеслав Стефанов…

– Казали сме го ясно – не трябва! Мястото на президентите е в тесен контакт с ръководството на футболния съюз, но извън Изпълкома. Какво може да направят президентите в рамките на едно 20-минутно заседание?

Най-вероятно да си свиркат…

– Не, не искам да го казвам това нещо. Има начини да се работи с тези президенти. Имаме идея, но уставът все още не го позволява. Ако уставът бъде променен в следващия Конгрес, не сега, в тази посока, професионалните футболни клубове трябва да бъдат представени в Изпълкома. Аматьорските също. Женският футбол и алтернативните форми на футбол трябва да бъдат представени в Изпълкома. Но не с конкретни президенти. Ще дадем възможност на аматьорските футболни клубове да излъчат техен представител за Изпълкома. Професионалната лига да излъчи техен представител. Под тази форма, ако говорим за президенти, могат да попаднат такива. Но да бъдат избрани от съответната общност – ПФЛ, АФЛ, женският футбол да си избере представител. Добре са дошли в Изпълкома, за да могат да представляват интересите на тези футболни общности. Но еднолично да се посочват президенти… Той е приемлив за един, но неприемлив за друг. За тази цел трябва да се промени уставът на БФС.

ЦСКА издигна кандидатурата на Димитър Бербатов. Говорили ли сте някога с ръководствата на Левски и Лудогорец? Ако е така, те изразявали ли са пред вас подкрепата си?

– Нормално е да се търси контакт, да се водят разговори. Да, разговаряли сме с всички сериозни футболни отбори в България. Не е необходимо това да се прави достояние на цялата футболна общественост. Имайте предвид, че много от тези хора също не подкрепят сегашното ръководство, много от тях са се натъкнали на това, на което се натъкваме всички. Не сме разговаряли с клубовете, които открито нападнаха Бербатов. Сериозни, традиционни български клубове – пловдивските Ботев и Локомотив. Какво може да си кажем с Христо Крушарски? Уважение за него, че дава пари за футбол, че създаде този отбор и постигна големи успехи. Но за какво да ходи Бербатов? Как да отиде да говори с него, когато Крушарски каза, че щял да му дава количка и вар, за да бърка тази вар… Това ли да говори с Крушарски? Да отиде Бербатов, да вземе количката и да бърка вар… Какво можем да си кажем с такива хора? Но със сериозните футболни отбори е говорено. Знаем тяхното мнение. Те също много добре знаят какво могат да очакват от това ново ръководство.

Колко честно беше българското футболно първенство в последните 10 години?

– По футболни въпроси избягвам да говоря. Аз идвам от реалния бизнес, от корпоративния бизнес, аз зная как се гради от нулата организация, как се преструктурира организация, как се управлява грамотно и умно организация. Моето място в българския футбол няма да бъде на експерт по играта, няма да се изказвам по футболни въпроси. Факт е, че напрежението е голямо. Остават постоянни съмнения за нередности. В тази връзка нашият екип, ако бъде избран, ще обяви тотална война на корупцията във футбола. Това е нещо, за което ние ще поемем ангажимент. Ще се преборим с него, защото знаем какво трябва да се направи, за да може тази корупция да изчезне завинаги. По футболните въпроси – имаме програма, която сме изложили пред клубовете по време на срещите. Тази програма е качена на сайта ни и всеки може да се запознае с нея. Не е коректно да идват футболни президенти и да казват, че не са чули Бербатов да говори за футбол. Ами, като бяха поканени на тези срещи, можеха да дойдат, да слушат, да се запознаят.

По десетобалната, каква е оценката Ви за управлението на Борислав Михайлов и това ръководство?

– Не трябва да бъдем черногледи. Когато има нещо, което е направено хубаво, то трябва да бъде оценено, трябва да бъде споменато. Казахме за футболната база, която се направи. Казахме за терените, които са подобрени. Но изложихме и другата гледна точка, дали това е било най-мъдрото решение, дали е трябвало тези средства да потънат само на едно място, а не да стигнат до аматьорските футболни клубове и школите. За да се стигне до това положение, в което да дойде държавата и да ти каже, че не иска да работи с това ръководство на БФС, а държавата е ключов играч в стратегията за промяна на нормативната база, държавата да вземе своето място с финансиране, какво да кажем за подобно управление? Ако трябва да бъда точен, повече от 3+ на това ръководство не мога да поставя. Отбелязвам, че и за съм бил част в него. Но нееднократно съм казвал какви са проблемите. Не можахме по никакъв начин да изградим симбиоза, която да работи в интерес на българския футбол.

Накрая, можете отново да се обърнете към клубовете, които на 12 октомври ще решат съдбата на българския футбол за следващите години.

– Те трябва да бъдат смели, да са отговорни, на този Конгрес да изразят онова, което изразиха пред нас – по време на срещите ни, в декларациите си, в обажданията си след това, когато някои ни казаха, че искат промяна, но няма да попълнят такива декларации с опасения за евентуална репресия към тях. Клубовете не трябва да стават съучастници в прелигитимирането на едно ръководство, което е работило 16 години. Отдавна е дало, каквото е могло. И не е нормално след 16 изключително спорни години, с нулеви резултати на националните отбори, 16 години с напрежение, скандали и разправии, не е нормално да искаш да получиш нов 4-годишен мандат. Така завършвам – нека на 12 октомври клубовете бъдат смели, отговорни, да излязат от този Конгрес с високо вдигната глава, че са изразили истинската си воля. Но, пак повтарям – за да е така, трябва да им бъдат създадени съответните условия. Онова, което изразяваме в онези осем точки, не подлежи на никакъв коментар, няма аргументи „против“. Вотът трябва да бъде честен. Всичко извън това – криене по стаички, броене на тъмно, ще остави тежки съмнения и няма да сме мръднали дори крачка напред.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ