В ЦСКА намериха заместник на напуснал шеф! Червените искат да привлекат поне един българин

Стадион "Българска армия"

Шефовете на ЦСКА са на път да намерят заместник на Пауло Кардосо, който в последните две години ръководеше Академията на клуба, пише „Тема Спорт“.

Както е известно, португалецът, за когото се смята, че е откривател на Кристиано Роналдо, ще напусне Борисовата градина.

Договорът му с армейците изтича и няма да бъде подновен, тъй като той не успя да постигне очакваните резултати.

Според достоверен източник от „Българска армия“ собствениците са решили да заложат на французина Робер Боавен, който заедно със сънародниците си Даниел Ролан и Бернар Тюрпен поставиха началото преди повече от 15 години на Академия Литекс.

Френският специалист е откривател на звездата Оливие Жиру и създател на футболната методология за специфична подготовка „Боавен“. Той има повече от 40 години опит във футбола и изграждането на таланти.

Още от първите дни на Академия Литекс Боавен, който бе и първият неин директор, и колегите му въведоха методологията на вече утвърден модел – този на френския Оксер. Французинът бе заменен в Ловеч от холандеца Ян Деркс.

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев вярва, че рокадата ще повлияе в положителна насока на работата в школата, която в последните години бе в застой.

За периода, в който Кардосо държеше контрола в свои ръце, не се появи нито един юноша, който е готов да се присъедини към първия отбор. Последните такива са Мартин Смоленски и Александър Бучков, но те са продукт от работата на предишните ръководители в Академията.

През седмицата пък от ДЮШ на ЦСКА си тръгна Димитър Андонов, който изведе набор 2007 до купата на БФС.

Привличането на французина Боавен за директор на Академията ще е поредното доказателство, че шефовете на армейците са решили да залагат на чужденци за ключови позиции в клуба.

Както е известно, първият иностранец, който зае ръководен пост на „Армията“ в ерата „Гриша Ганчев“, бе Кристиано Джарета. Италианецът бе назначен за спортен директор, а след като напусна Борисовата градина, започна работа в английския Уотфорд.

Най-големият успех на Джарета бе трансферът на Кирил Десподов в Каляри, за който той имаше сериозна заслуга. Не толкова успешен бе престоят на Пауло Кардосо. Португалецът се бе нает да реорганизира напълно работата в школата на ЦСКА, но не успя да покрие очакванията към него.

И именно той ще бъде заменен от Боавен. Французинът ще работи в екип с англичанина Алън Пардю, който понастоящем е технически директор на армейците. Бившият мениджър на Нюкасъл предпочита да стои в сянка, но става ясно, че той участва активно в преговорите с всеки новопривлечен футболист на тима.

След Димитър Евтимов и Георги Йомов през миналото лято, сега червените отново искат да привлекат поне един българин. В радара на ЦСКА са Радослав Кирилов (28 г.) от Славия и Димитър Костадинов (21 г.) от Септември Сф, който направи силна пролет под наем в Царско село.

Дали някой от тях ще акостира на „Армията“, или ще бъде друг роден футболист, но идеята на ЦСКА е при всички положения да привлече поне един роден играч през лятото.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ