Той не умира… Защото е Ботев и защото има такива като Коце Видолов

7 Dni Sport02.05.2020
костадин видолов

Той не умира…

Това пишеше на паметника на Христо Ботев в двора на едноименния стадион, дом на пловдивските канарчета.

Цитатът, казващ всичко за великия клуб.

Величие, стъпващо на плещите на легендарни футболисти, с каквито е белязана всяка една ера в историята на Ботев.

Една от тези ери е на Костадин Видолов. Някога той беше знамето на градския враг Локомотив. Започна на „Лаута“, виждаха в него новия Христо Бонев. После обаче се появиха „брокерите“, занесоха един милион в куфар и нямаше как да не премине в Ботев.

Има нещо знаково в това, че в онзи си период при „канарите“ Коцето не направи нещо значимо. По-точно отборът не постигна нищо, докато той си изработи трансферът в ЦСКА. От там го продадоха в Турция, после започна едно лашкане по най-различни отбори, включително и пак през Бирената…

За да се завърне пак в Ботев, когато отборът беше в тай-тежкия си период – първият в Б група. 13 мача в 26 гола, раздаване до последно, мотор на състава, пример за младите. „Канарите“ се върнаха в елита, където Видолов сам ги остави още два сезона. Беше безспорно най-респектиращият играч в групата, този, който караше всеки съперник да усеща проблеми.

Вземете вестниците от онези времена, от 2005-а, от 2006-а… Ще видите, че в тях пише за Видолов като символ на морала в този спорт. Малцина са оценявани така. Дори и в най-големите периоди на безпаричие, Коцето просто играеше за Ботев.Апропо, малцина халфове в своята кариера са вкарвали над 100 гола!

Паметен обаче е един мач, който канарите… загубиха. Христолов го беше дал на ЦСКА, но нямаше очи да каже на Видолов. Старото куче разбра всичко на терена. Но игра като разпран, така, че да разберат всички, че той не се е дал. И нямаше и да се даде, ако в 89-ата минута 11 от ЦСКА и 5 от Ботев не бяха успяли все пак да вкарат гол.

Накрая, когато реши да се откаже от футбола на 39 години реши, че неговата фланелка трябва да я наследи един пъпчив младеж на име Тодор Неделев. В Повдив е така. Там гениите най-добре надушват кой им носи гените. На „Лаута“ Бонев си избра Аян Садъков. Край Бирената Коцето залоши на Тошко.

И не сбърка, днес в ерата „Неделев“ Костадин Видолов става на 50 години!

 

 

 

 


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ