Бащата на Станислав Костов създаде най-лудия Пирин, вратар запя: „Край на сиромашията“!

7 Dni Sport11.04.2020
13

През сезон 1993/1994 Пирин има един от най-силните отбори в историята си. Тук са Стойчо Стоилов, Божидар Янков, Добри Митов, Костадин Герганчев, Венко Попов, Стефан Гошев, Христо Войнов, двамата македонци Саша Тодоровски и Стоимир Урошевич. На полусезона в Благоевград се завръща и Петър Михтарски, а под наем от ЦСКА идват Мартин Горанов и Милен Радуканов. Последният бързо става любимец на феновете със сърцата си игра.

Конкуренцията в отбора е направо убийствена. Още след третия пролетен кръг от Благоевград си тръгва наставникът Милен Горанов, който не е долюбван от футболистите в отбора, защото пробутва и сина си Мартин. И начело застава местната легенда Йордан Костов (баща на голмайстора на Първа лига Станислав Костов).

Силната пролетна серия на орлетата не е изненада за никого. Те стигат и до финал за Купата на България. Снимката е от незабравимия 1/2 финал – реванш срещу Спартак Пловдив. Преди нея Пирин е победил 1:0 „гладиаторите“. По онова време това е вторият тим на „брокерите“ Христо Данов и Христо Александров. И тъй като първият им такъв – Ботев, е отстранен, те вярват, че Спартак ще им осигури място на финала.

Президент на Пирин пък е Иван Кочев. Чомбе обещава преди реванша баснословните премии от по 15 000 марки на човек. Все пак класирането на финала означава и участие в Европа. Всъщност Кочев го прави ,защото въобще не очаква Пирин да продължи.

Напук на съдията обаче срещата завършва 0:0. Веднага след последния съдийски сигнал знаменитият вратар на Пирин откъртва едно от знамената на стадиона и почва да го вее с думите „Край на сиромашията“!

Следва финал срещу непобедимия по онова време отбор на Левски, на националния стадион „Васил Левски“. Сините бият с 1:0, с гол Илиан Илиев три минути преди края. Дори и капризната публика на Левски изпраща орлетата с бурни аплодисменти, а Вальо Михов им връчва сребърните медали.

В Левски тогава играеха Сираков, Боримиров, Цветанов, Кременлиев, Янков, Гинчев, Пл. Николов, П.Александров… Всички те ще станат и четвърти в света след само два месеца!


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ