Световна купа по ски в Банско – най-печелившо похарченият един милион на държавата

7 Dni Sport05.02.2020
ски

Преди десетина дни за Банско говореше целият свят! Както миналата година по това време. И по-миналата…

Над 40 държави по цялото земно кълбо показваха стартовете от женските ски. Всички световни вестници тръбяха за подвизите на Микаела Шифрин в българския курорт. До края на ски-сезона по една или друга причина над един милиард души ще прочетат за Банско!

Световен продукт, за който държавата плати един-единствен милион! Не е малко, но това е най-добре похарченият милион в историята, най-печелившо похарченият!

В света на рекламата има много малко места, където е задължително да присъстваш, за да си значим. Световно значим. Едно от тях е „Инстаграм“. А цял уикенд „Инстаграм“ беше Банско!

Снимките на Микаела Шифрин от Банско са харесани близо 500 000 пъти. Тези на Петра Влъхова имат над 250 000 лайка, на Илка Стухец , на Тина, още горе-долу толкова, Федерика Брионе дори повече. Ами останалите? Ами профила на световната федерация, където всяка снимка по принцип е с по 30 000 харесвания?

За уикенда, в който имаше 3 старта в българския курорт, снимките на състезатели, гости и отразяващи медии, събраха в „Инстаграм“ и „Фейсбек“ 400 милиона разглеждания, харесвания, коментари, отбелязвания.

За да постигне такъв резултат, фирма като „Кока кола“ плаща за лица и съпорт някъде около 50 милиона долара на година! Банско го направи безплатно! Срещу един милион, с което държавата подпомогна организирането на тези стартове, тя спечели 80 милиона лева реклама!

Похвално и феноменално! От тук нататък Банско трябва да е национален приоритет, да е национален туристически продукт. Харчим милиони като държава, за да рекламираме дестинации. В същото време един уикенд от световната купа по ски ни прави световна такава.

Този ски-уикенд в Банско беше празник на народите! Освен хилядите българи, хотелите бяха пълни с англичани, немци, евреи, скандинавци, руснаци. Скъпи туристи. Те бяха и горе на пистата, където над 30 000 гледаха трите старта. Утре ще разкажат за Банско, догодина пак ще дойдат. И ще доведат със себе си още хора. Други ще дойдат, защото са сред онези милиони, които световните звезди на ските облъчваха с Банско през социалните си мрежи през януари.

Скъпите туристи вървят след скъпите скиори! А най-скъпите скиорки в света бяха в Банско! Догодина ще са най-скъпите скиори!

НАИСТИНА НЯМА ТАКАВА РЕКЛАМА!

Затова още преди да е свършила тази зима, министър Ангелкова и екипът й трябва да работят за следващата. Задават се най-лудите, най-невероятните 15 дни в историята на ски-спорта у нас. Първо стартове на мъжете от Световната купа, след това Световно първенство за младежи и девойки. Половин месец светът на ските ще живее с Банско. Половин месец Банско ще е най-споменавания ски-курорт в света!

Половин месец, който може да храни България с години!

ПП: След края на стартовете за световната купа, в най-големите американски вестници се завъртя една снимка от Банско. На нея великата Микаела Шифрин импулсивно е скочила да позира с хората, които организираха надпреварата. Обикновените хора със снегорините, машините, лопатите, мазолите… Беше им благодарна! А това беше невероятен имидж за България. От тогава насам ние отсъстваме от американските вестници. И така до другата седмица, когато държавният секретар на САЩ ще обяви името на българин, на когото е забранено да стъпва в Щатите.

Останалото е мълчание…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ