Не Пирин, а Левски и ЦСКА трябва да говорят за ТВ правата

7 Dni Sport07.07.2022
ЦСКА - Левски, Билал Бари, Мено Кох

Всяка година футболните клубове у нас се чудят как да закърпят бюджета и откъде да изкрънкат някой друг лев – я за подготовка, я за заплати, я за нов футболист. Всички те, особено по-малките, с трепет чакат отчисленията от ТВ права, които пристигат на траншове. Само преди дни ръководството на Пирин излезе с декларация, в която настоява за преразглеждане на договора с медийния партньор, акцентирайки върху „очевидния прогрес, който нашият общ продукт демонстрира, както и нестихващият интерес към него от страна на телевизионната аудитория“.

Какво показват числата? Действащият в момента контракт носи на клубовете по 6,5 млн. лева годишно, а разпределянето на парите зависи най-вече от спортните резултати на отборите. Разликите в сумите не са сензационни. В обръщението си към медиите благоевградчани уточняват, че са срещнали съгласието на 7 други клуба за работна среща по темата. Че Пирин подема темата е похвално. Че не го правят клубовете, които би следвало да са най-заинтересовани от преразглеждането на договора – Левски и ЦСКА, е повече от срамно. Преди точно две години президентът на сините Наско Сираков се закани да не пуска камери на стадиона, заплаши с крайни действия и… всичко утихна. От Борисовата градина също през годините имаше лек напън в тази посока, но всичко остана в сферата на пожеланията и заканите.

Близко до ума е, че огромната част от абонатите на Диема Екстра, които си плащат вече обновената такса от 12,99 лева, са фенове на ЦСКА и Левски.

Но двата клуба по никакъв начин не изглеждат притеснени от неособено впечатляващите суми пари, които получават за интереса към своите мачове. Пак по думите на Сираков отпреди 2 години сумите от телевизията са съставлявали 2,5% от бюджета. Доста мижаво, ако можем да цитираме Панайот Панайотов.

Според доклад на Института за пазарна икономика отпреди година договорът за правата е неизгоден за клубовете от финансова гледна точка. Между 1/2 и 1/3 от бюджетите на отборите в топ първенствата на Европа се формират от тв правата. Дори в съседните на България страни като Гърция, Турция, Румъния процентите са между 20 и 40. В Испания Барса и Реал вземат лъвския пай, защото логично събират най-голям зрителски интерес независимо от мястото, на което се намират. Колкото и несъстоятелен да изглежда паралелът, Левски и ЦСКА имат право да претендират за същото у нас. Казаното по-горе за интерес и абонаменти е достатъчен довод за това. Точно тези два клуба обаче не изглеждат силно амбицирани да гонят интереса си. Все пo-често се говори за 700 000 активни абонати на платената телевизионна услуга. Всеки може да си направи проста аритметика. Колкото и продукционни разходи да се правят, колкото и средства за други първенства да се инвестират…

Темата с тв правата е дълга, защото обхваща и липсата на явен търг за тях в последните повече от 10 години, липсата на Професионална футболна лига, която да управлява процеса, а вместо това разпореждането става от БФС. Сираков бе повдигнал темата и за това къде е трябвало да отидат парите за прекръстването на Първа лига в Ефбет. Но и този въпрос наред с доста други спря да бъде задаван. Не ми се ще да си мисля, че е заради някакво приятелство, било то и 40-годишно. Или пък заради някакво лицензиране.

Автор: Петър Стоянов / „Тема Спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ