Само в 7DniSport.bg

„24 часа“: Новият национален стадион – за 20 000 или 35 000! Вижте къде може да бъде построен

България Норвегия (2)

Плановете за новия стадион, който да е изцяло за футбол, поне за момента са за 20 000 зрители. Той бе обещан от премиера Бойко Борисов, ако националите продължат с победите и дори се класират на европейското първенство през 2020 година.

В момента текат преговори с БФС, като идеята е да се увеличи капацитетът поне до 30-35 хил. зрители, който да вземе четири звезди от УЕФА и да може да се организира някой финал в София като Суперкупа или този на Лига Европа, пише „24 часа“. До 2020 година ще бъде взето решение и за създаването на трети евротурнир, който да обере отборите, които отпаднат от останалите два. Това се прави заради по-големите рестрикции за попадане в Шампионската лига на първенците на държавите с по-нисък коефициент.

Капацитетът в момента е продиктуван от липсата на интерес във феновете. На мача срещу Норвегия бяха продадени само 7500 билета.

Така наистина новият стадион ще е задължителен, след като оставаме само с „Васил Левски“ в столицата, където може да се играе мач от груповата фаза на евротурнир.

Оглеждат се две места, където да бъде построен новият стадион. Фаворит е това, което се намира до последната спирка на третия метро-лъч от страната на летището откъм „Ботевградско шосе“. Точно заради това, че ще има спирка на най-удобния транспорт.
Там проблем обаче са стари военни резервоари, които трябва да бъдат извадени, преди да започне строежът, което ще струва доста скъпо.

Другият вариант е срещу „Арена Армеец“, където бе базата на повечето отбори на ЦСКА по време на социализма.

Но и в момента при голямо събитие в залата става невероятно задръстване по булеварда пред нея. Наоколо няма и метро, а само проект за трамвайна линия, която да излиза пред бившата гара „Пионер“ към болница „Токуда“, който обаче става все по-малко вероятен.

УЕФА непрекъснато увеличава критериите за стадионите, на които се играят мачове на националните отбори, и не е изключено в скоро време „Васил Левски“ наистина да не отговаря на някои от тях.

Окончателното решение ще бъде взето вероятно до края на годината, когато приключват мачовете от Лигата на нациите. Тогава ще е ясно и в каква квалификационна група за европейското първенство ще попадне тимът на Петър Хубчев.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ