Шок за Валтер Папазки! Обявиха официално: ЦСКА не може да започне строеж на нов стадион

7 Dni Sport06.05.2024
Стадион "Българска армия",

ЦСКА все още няма окончателно разрешение за строителството на новия „Българска армия“ в Борисовата градина. Това съобщи пред „Капитал“ главният архитект на София Здравко Здравков.

Макар че стадион „Българска армия“ в Борисовата градина е почти разрушен и активно се извозват строителни отпадъци, все още няма издадено разрешително за строеж. Все пак е намерен начин да се работи до издаването на такова, става ясно от отговор на Здравков.

„ЦСКА имат съгласуван идеен проект, разрешението за строеж е обжалвано от Николай Веселинов“, коментира той, като уточни, че Веселинов не си получава документите по решението на Административен съд – София-град, и така делото не може да отиде във Върховния административен съд, тоест да се разгледа на последна инстанция, за окончателно решение. Това, че Веселинов не получава документите по делото, може да се тълкува като пореден опит да забави строителството на стадиона. Той беше единственият, подал жалба срещу разрешението за строеж в парка в центъра на столицата.

Все пак от клуба са намерили вариант да задвижат реконструкцията – поискано е предварително изпълнение на съдебното решение, което не е обжалвано, обяснява арх. Здравков. „Така на практика има действащо предварително изпълнение, но основното разрешение за строеж все още не се е върнало от съдебен контрол“, коментира той. С други думи, докато се чака разрешението за строеж, се работи на база предварителното изпълнение на съдебното решение на първа инстанция, в полза на ЦСКА. Самото строителство обаче едва ли ще може да започне без наличие на основния документ.

Решението на АССГ в полза на клуба е от 20 ноември 2023 г., като вероятно Веселинов не е могъл да докаже правен интерес. Любопитно в биографията му е това, че е бил зам.-кмет на „Красно село“ при бившата кметица Росина Станиславова, а после и кандидат за районен кмет през 2023 г. от „Граждани за общината“.

Проектът за нов стадион на ЦСКА беше задвижен през юли 2023 г., когато комисията по екология в общинския съвет одобри реконструкцията. После клубът чакаше зелена светлина от РИОСВ, НИНКН. Инвеститорите в проекта са собствениците на ЦСКА, а оценката на стадиона е около 90 млн. лева, като към юли 2023 г. имаше уверението, че финансирането е изцяло осигурено от собствениците. Интересното е, че земята в парка е изключителна държавна собственост. Тя участва и с 50% в инвестицията, тъй като вкарва земята. Това означава на практика, че ползвателите на стадиона ще получат нещо като отстъпено право на строеж върху държавна земя (но не е ясно за колко години и какво се случва след изтичането на срока).

Самият проект за съоръжението предвижда и доста апетитна хапка за частния инвеститор: отваряне на 40 дка от парка, зали за събития, ресторант, детски сектор, ново осветление, киоски, за да се задържат хората не само „за мача“.

От ЦСКА обясниха, че новият стадион остава приоритет въпреки излизането на Гриша Ганчев от собствеността. „Най-важната лична победа на г-н Гриша Ганчев и на г-н Данаил Ганчев остава получаването на разрешително за строеж на нов, модерен, многофункционален стадион „Българска армия“, написа клубът във фейсбук профила си.

Планира се при строителството частите да бъдат предварително готови директно от завод и на терен стадионът само да се сглобява, подобно на LEGO, обясниха архитектите на проекта.

След оттеглянето на Ганчев ЦСКА става еднолично собственост на фондация „Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука“. Акционерът влезе в клуба през февруари 2023 г. По онова време управител на фондацията беше Данаил Христов Илиев, който пък е съдружник в „Инбет груп“ – един от лицензираните букмейкъри. Илиев е свързан с групата „Уинбет“ на братя Папазки, която пък е генерален спонсор на ЦСКА.

Също така фондацията е собственик на „Фонд спорт“ ЕООД, чийто управител Ангел Борисов пък стана официален представляващ на смесеното дружество „Спортни имоти Българска армия“, учредено между футболния клуб и държавата (в лицето на спортното министерство) за модернизирането на стадиона.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ