Най-тиражният вестник с тежка атака срещу Гонзо: Олигарх плати 2 милиона, за да стане шеф на БФС

Купата на България, Спонсор, Георги Иванов - Гонзо

Най-тиражният български вестник – „Уикенд“ твърди, че Георги Иванов – Гонзо е оглавил БФС в резултат на раздадени подкупи на футболните делегати на обща стойност 2 млн. лв.

Миналия петък 47-годишният пловдивчанин изненадващо за широката публика, но очаквано за познаващите задкулисието в родния футбол, спечели на първия тур изборите за шеф на БФС,  събирайки 235 делегатски гласове от общо 469. Впечатляващ детайл е, че Гонзо събра точния брой гласове – 50%+1, за да избегне балотаж с Димитър Бербатов (181 гласа).

Гонзо заменя на президентския трон отдавна компрометирания доскорошен свой началник в БФС Борислав Михайлов, който беше принуден да си тръгне след 20-годишно управление не без политическа и прокурорска намеса вследствие на бурно обществено недоволство, ескалирало до насилие по улиците.

Начинът, по който Георги Иванов триумфира на конгреса над ползващите се с огромна подкрепа Димитър Бербатов, Стилян Петров и Мартин Петров, показа, че бившият нападател на „Левски“ и националния отбор не е разчитал на личните си качества, авторитет и обаяние, за да спечели футболните делегати, а се е ползвал с институционална, политическа и финансова подкрепа, за да оглави българския футбол и да прилага методите на управление на близкия си приятел и сътрапезник Борислав Михайлов.

Няколко независими един от друг източници от футболните среди разказаха, че Гонзо е пазарувал гласове на делегати в последните дни преди конгреса в хотел „Маринела“, като представителите на аматьорските футболни клубове, които преобладават, са продавали вота си срещу суми, достигащи до 20 000 лева. Георги Иванов се е ползвал с подкрепата на две политически партии – ГЕРБ и ДПС, откъдето е получил между 65 и 80 гласа.

„Президентите на футболни отбори от четвъртото най-ниско ниво на българския футбол от Великотърновския, Варненския и Пловдивския регион, са били притиснати от кметовете на населените места да дадат вота си за Георги Иванов. Казвано им е, че ако гласуват за Бербатов, общините ще намалят и дори спрат финансирането им. В ниските нива на футбола селските кметове са неформални президенти защото те осигуряват почти изцяло издръжката на местните отбори. Имало е пробив дори сред делегатите от Благоевградска област, откъдето е Димитър Бербатов“, разкрива дългогодишен футболен президент на аматьорски клуб от Софийска област.

Буквално в нощта преди проведения конгрес пък дясната ръка на Борислав Михайлов – изпълнителният шеф на БФС Борислав Попов, съвместно с действащ член на Изпълкома на футболния съюз и спонсор на централата са провели серия от срещи с делегати, на които са били раздавани пари в пликове и са се поемали ангажименти бъдещият президент Гонзо да подсигури екипировки и топки за футболните клубове.

„Сумите са варирали от 3000 до 20 000 лева в зависимост от ранга на подкупения делегат. Общата сума, която е похарчена, за да бъде избран Гонзо за президент, е около 2 милиона лева. По-голямата част от парите са осигурени от черната каса на БФС контролирана все още от Боби Михайлов чрез приближения му Борислав Попов, който почти сигурно ще остане на поста си и при Гонзо“, разказва дългогодишен футболен деятел.

Представители на футболните среди свидетелстват, че кандидатурата на Георги Иванов – Гонзо е получила мощен тласък в седмицата преди провеждането на конгреса вследствие на намеса на най-богатия и влиятелен президент на футболен клуб в страната.

„Допреди олигарси да се намесят в полза на Георги Иванов, се смяташе, че фаворитът на хората зад Боби Михайлов е неговият вицепрезидент Михаил Касабов. Той се ползваше с подкрепа до сряда, когато някой натисна копчето в полза на Гонзо и се спусна заповед той да бъде избран за наследник на Михайлов“, разкрива футболен делегат. Според думите му прът в колелото пред избора на Бербатов за шеф на БФС е бил сложен още преди няколко месеца, когато от футболната централа изхвърлиха над 70 аматьорски отбора заради участието им в уж нередовен конгрес, свикан от екипа на Бербатов.

Индикациите, че новият президент на БФС Георги Иванов ще управлява родния футбол по идентичен начин и с почти същия екип като на Боби Михайлов, бяха потвърдени от самия Гонзо.

Според изказванията му след спечеления конгрес той ще „продължи вече поетия от Борислав Михайлов курс“ и че предшественикът му е „поставил основите за успешното развиване на българския футбол“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ