Героги Костадинов: Имам какво да дам на България, бих се върнал само в Левски

Георги Костадинов,

Футболистът на АПОЕЛ Никозия Георги Костадинов говори специално пред dsport и Дарик радио. Българинът сподели, че целта преди АПОЕЛ винаги е да се бори за шампионската титлата и Купата на страната. Полузащитникът добави, че според него в националния отбор трябва да се викат най-заслужилите футболисти, както и че завръщане в България по-скоро би било от сантимент към Левски.

„Целта пред Апоел винаги е да се бори за шампионска титла и Купа. Миналата година останахме на една крачка от спечелването на титлата, но контузии ни попречиха. През тази година слава богу се представяме на още по-добре ниво и сме много постоянни и съм сигурен, че в края на сезона ще финишираме на първо място“, започна Костадинов.

„Чувствам се отлично. Добрата ми форма смятам, че се дължи първо на това, че успях да направя за първи път от две, три години подготовка с отбора. Тренировъчният процес с господин Рикардо Са Пинто е на много високо ниво и смятам, че тази година не само аз, но и целият отбор се наслаждава на футбола, който играе“.

„Тъй като старши треньорът ни получи доста солидно наказание и циркулираха някои имена в медии, включително и това на г-н Стоилов, но нищо повече от това не знам. Смятам, че сегашният треньорски щаб се справи перфектно, въпреки наказанието на треньора и в последните 12 мача, имаме 11 победи, което е доста красноречив отговор. Имаше инцидент по време на дерби с Аноторзис. Старши треньорът ни бе наказан за четири месеца. Вече по-голямата част от наказанието изтече, но то по никакъв начин не влияе на играта и на формата на отбора“, каза Костадинов.

„Ако се гледа представянето на футболистите, смятам че със сигурност има какво да дам на националния отбор. Националният отбор все пак е чест за всеки един футболист и най-високото ниво, на което можеш да стъпиш. Оттук нататък всичко е в ръцете на старши треньора, един добър треньор, който смятам, че е по-добре запознат от всеки с нивото на Апоел и кипърския футбол, тъй като Илиан Илиев-младши играеше доскоро в Кипър. Смятам, че както и всеки човек, който разбира от футбол, смятам, че в националния отбор трябва да се викат най-заслужилите футболисти, не най-младите, не най-опитните. Най-заслужилите според мен моментната форма и състояние, така че смятам всеки един футболист, който покаже добра игра, добро ниво, заслужава своя шанс“, добави полузащитникът.

„Истината е, че навсякъде футболът се развива с бързи темпове, за разлика от България, за съжаление. Дори Кипър вече, ако погледнем ранглистата на ФИФА, е преди България. Клубните отбори имат по-висок коефициент и това е достатъчно показателно. Инфраструктурата, много средства се отделят за нея, което помага за развитието на футбола. Надявам се с тези стадиони, които направиха в Пловдив и този, който започва да се прави за ЦСКА, надявам се някой ден и на Левски да се направи нов стадион, тъй като тези отбори, те го заслужават и това ще помогне драстично за развитието на българския футбол“, каза той пред dsport и Дарик радио.

„Честно казано с оглед на функционалното ми състояние и формата, смятам, че спокойно мога да играя още няколко години в чужбина, тъй като физическите ми параметри са много добри, но връщане в България по-скоро би било свързано със сантимент към Левски, където съм изкарал доста страхотни моменти и е винаги чест да смятам, че не само за мен, но и за всеки един футболист, да играе за отбора от „Герена““.

„Футболът е едно малко затворено общество, информацията доста бързо циркулира и плюс това се интересувам от процесите във водещите отбори. Лично видях за какъв тренировъчен процес става въпрос в Левски по време на лятната пауза. Смятам, че старши треньорът Николай Костов е много добър специалист, бих казал дори отличен специалист и смятам, че подготви отбора много добре за важните евротурнири, но истината е, че за да се бори Левски за нещо повече, трябва да има много по-голяма дълбочина в състава. Няма как в отбор с 13, 14 човека, от които част млади, друга част нови чужденци, на които им е нужно време за адаптация, да искаш да се бориш за титла. За съжаление това са реалностите. Тези финансови трудности притискат отбора да успее да се доразвие“, сподели Костадинов.

„Смятам, че бюджетите доста различни. При нас има 20 футболисти, които могат да играят в основния състав. Имаме футболист, който е печелил Лига Европа, футболист, който е печелил Шампионска лига. Доста опитни футболисти. При контузия на някой основен футболист, винаги има кого да го замести през този сезон. Но всичко това е свързано с финанси както се казва. В момента единственото, което доближава двата отбора, са двете невероятни публики“.

„Пожелавам на всички хора да бъдат живи и здрави. Да посрещнат весело Коледните празници, да се опитат да запазват позитивното в себе си и да се концентрират върху него, а не върху негативните оттенъци на ежедневието“, каза халфът.

„Винаги съм отделял сериозно внимание на образованието си и за щастие успях да завърша преди няколко години висшето си образование в Софийски университет. Завърших право, което е едно от нещата, с които най-много се гордея, тъй като не ми беше никак лесно да съчетавам образованието с футбола в чужбина, тъй като хората ми плащат заплата и съм длъжен да се отзовавам при всяко тяхно изискване, но въпреки това успях да намеря време, успях да срещна подкрепа от ръководството в отборите, в отбори, които играех, и успях да завърша, което е огромна радост за мен“, добави бившият футболист на Левски, Лудогорец и Берое.

„Първо, не смятам, че скоро ще се откажа. Второ, правното образование смятам, че може във всяка една сфера да ми свърши добра работа, включително и във футбола, така че това, което във футбола има голям недостиг, е именно на образовани хора, на хора, които в същото време имат и опит като футболисти“, завърши Костадинов.

Автор: „ДСпорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ