Какво чака Лудогорец? Потенциалните съперници на „орлите“ в ЛК

Лудогорец - Фенербахче, Отбор

Лудогорец ще разбере в понеделник съперника си в плейофа на Лигата на конференциите. В 15 часа ще започне жребият, който ще определи кой от третите тимове в Лига Европа ще се изправи срещу българския шампион. Първият мач ще е като гост на 15 февруари, а седмица по-късно е домакинството на стадион „Хювефарма арена“.

Вече са ясни осемте отбора, срещу които Лудогорец може да се изправи, но къде се намират те в момента и какво е състоянието им:

АЯКС (Нидерландия)

Тази година Лудогорец вече игра срещу Аякс. Загуби първата среща в Разград с 1:4, а след това победи в Амстердам с 1:0. Дълго време Аякс бе в сериозна криза, като нямаше победа в поредица от мачове и бе в зоната на изпадащите тимове. В момента Аякс се намира 5-то място в класирането, като в последно време успя да натрупа 4 поредни победи.

В Европа Аякс последно победи с 3:1 АЕК у дома, но преди това отстъпи на Марсилия с 3:4 като гост.

До мача срещу Лудогорец Аякс ще изиграе общо 7 официални мача, като 6 са за първенство и един за Купата на Нидерландия. Най-сериозният тест е дербито срещу ПСВ на 3 февруари.

МАКАБИ ХАЙФА (Израел)

По принцип Макаби Хайфа играе на стадион „Сами Офер“ с капацитет 30 942. Не е ясно обаче къде евентуално ще бъде двубоя срещу Лудогорец, ако израелците се изправят на пътя на българския шампион. В груповата фаза Макаби домакинства на Пушкаш Арена в Будапеща.

В момента Макаби заема 4-то място в класирането на Израел с 13 точки при 4 победи, 2 ремита и 1 загуба. В Европа израелците победиха Панатинайкос с 2:1 като гост, което им донесе класирането напред в Лигата на конференциите. Срещу Виляреал Макаби направи 0:0 като гост, но преди това загуби от Рен с 0:3.

До мача срещу Лудогорец Макаби ще е в сезон, тъй като има да изиграе общо 15 мача, като в това число влиза и двубоя от Тото къп.

МЬОЛДЕ (Норвегия)

Норвежците домакинстват на своя стадион „Акер“ с капацитет от 11 249 зрители. Град Мьолде се намира доста на север в Норвегия, но големият проблем може да се окаже изкуствената трева, която е заменена през 2017 година с по-ново поколение.

Първенството на Норвегия завърши в началото на месец декември, като отборът остана на 5-то място и следващия сезон няма да играе в Европа. Мьолде остана на 10 точки от топ 3 и на 19 от шампиона Будьо Глимт.

До плейофа в Лигата на конференциите Мьолде няма да има официални мачове до двубоите в плейофа.

В група Н Мьолде зае третото място благодарение на двете си победи над шведския Хекен и 1 точка при домакинството на Карабах.

ОЛИМПИАКОС (Гърция)

Лудогорец вече имаше челен сблъсък срещу Олимпиакос в Европа преди две години и го отстрани след изпълнение на дузпи. В Олимпиакос завърши на 3-то място в групата си в Лигата на конференциите, като взе две победи – при домакинствата на Уест Хем и сърбския Бачка Топла.

В момента Олимпиакос е на 4-то място в класирането на Гърция с 28 точки, изоставайки на 4 от лидера ПАОК. В последните 5 мача отборът от Перея взе 3 победи , 1 реми и 1 загуба.

До мача в плейофа Олимпиакос има да изиграе общо 11 мача във вътрешното първенство и за Купата на Гърция. Любопитното е, че на 10 февруари е гостуването на ПАОК на Кирил Десподов.

БЕТИС (Испания)

Бетис е в средата на класирането на Испания, като в последните мачове ремитата са преобладаващи във вътрешното първенство.

Севилци останаха на трето място в своята група С в Лига Европа, като спечелиха 3 победи, но загубиха 3 мача. Испанците победиха Спарта Прага у дома, както Арис Лимасол у дома и както и гост.

До плейофа в Лигата на конференциите Бетис има да изиграе 8 официални мача, като преди първия двубоя в Севиля гостува на Кадис в Ла Лига.

СЕРВЕТ ЖЕНЕВА (Швейцария)

Сервет Женева е на 3-о място в швейцарското първенство, като след 18 кръга изостава на 7 точки от лидера Йънг Бойз.

Отборът приема своите гости на стадион Стад дьо Жьонев с капацитет малко над 30 000 зрители.

В Лигата на конференциите Сервет остана на трето място в група G, като взе само 1 победа, а в други 2 мача завърши наравно. Швейцарците победиха Шериф Тирапсол у дома с 2:1 и взеха по една точка при гостуването в Молдова и при домакинството на Рома.

Швейцарското първенство излиза във ваканция до 20 януари, когато се подновява, а до двубоя в плейофа Сервет ще има зад гърба си 4 официални мача през 2024 година.

ЩУРМ ГРАЦ (Австрия)

Щурм приема своите гости на стадион „Меркур Арена“ в Грац с капацитет 16 364 човека. В момента отборът заема второ място в австрийското първенство на 2 точки от лидера Залцбург с 11 победи, 4 ремита и 2 загуби.

Австрийците завършиха на трето място в група D след Аталанта и Спортинг. Щурм спечели само 1 победа срещу полския Ракув като гост и реми срещу Аталанта.

Първенството на Австрия излезе във ваканция, като вече има потвърдена контролна среща срещу МТК Будапеща. Първият официален мач е срещу Аувстрия Виена за Купата на 2 февруари, а на 10 февруари е гостуването на Залцбург.

РОЯЛ ЮНИОН СЕН ЖИЛОА (Белгия)

Кралският клуб е създаден в далечната 1897 година и е 11-кратен шампион на Белгия, но за последно през 1935 година. Връща се в елита на Белгия през 2021 година и още първия сезон стига до участие в Европа.

Отборът играе на стадион „Жозеф Мариен“ с капацитет 6000 зрители, който обаче няма лиценз да Европа. Така тимът ползва стадиона на Андерлехт, на който Лудогорец срещна Андерлехт миналата година в същата фаза на турнирите.

Роял Юнион Сен Жилоа е лидер в белгийското първенство с 9 точки преднина пред Андерлехт.

В група Е белгийците взеха 8 точки, като спечелиха домакинствата на ЛАСК и Ливърпул с 2:1, но англичаните играха с резервите.

До плейофа в Лигата на конференциите РЮ Сен Жилоа ще 8 официални мача от първенството и Купата на Белгия.

Автор: „ДСпорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ