Висока преса и бърз преход – философията на новия треньор на Ботев Пд

IMG_1257

Точно преди седмица Ботев Пловдив представи новия си треньор Душан Керкез пред медиите. Назначението му бе малко изненадващо, защото големият фаворит да поеме канарчетата бе Димитър Димитров-Херо. В крайна сметка обаче собственикът Антон Зингаревич и хората около него, включително спортният директор Артур Платек, дадоха кормилото на родения в столицата на Сърбия, Белград, специалист, който като футболист защитава цветовете на Босна и Херцеговина.

Неофициалният дебют на наставника бе в закрита контрола срещу Крумовград, която се игра в четири части от по 30 минути. След като набързо дръпнаха с 2:0, канарчета в крайна сметка загубиха с 2:4. Срещу Лудогорец обаче действията на тима на Душан ще лъснат на длан. Сблъсъкът в Разград е на 16 септември, събота, от 20:00 часа. Какво да очакваме от Ботев? Треньорът се е формирал като такъв в Кипър, където е водил АЕЛ Лимасол (б.а. – там е бил и спортен директор), а само допреди около месец бе начело на сръбския Чукарички. “Тема Спорт” се постара да разкрие философията му или поне това, което е показвал последният му тим.

Керкез (б.а. – роден на 1 май 1976 г.) в началото на тази кампания се раздели със сръбския Чукарички. Местните медии бяха изненадани от случилото се. “Никой не разбра защо се стигна до този вариант”, написаха те. През миналата кампания тимът бе приятната изненада в първенството, стигна до третото място и финал за купата, като се класира за евротурнирите. След първите три кръга на този сезон пък бе трети с актив от 7 точки. “Имах среща с директорите, говорих с президента и реших, че в този момент това е най-доброто нещо. Прекарах година и малко в клуба, изживях феноменални дни”, заявява специалистът.

Представянето на скромния отбор е отлично и това кара местните да анализират тактиката на Керкез. Той обича да залага на четирима в отбрана. А напред постройките варират спрямо съперника – 4-3-3, 4-2-3-1, 4-1-4-1. Най-отличителната черта е високата преса, която изповядва Чукарички под негово ръководство – атакувани са дори вратарят и централните защитници. Изчаквателната игра и солиден блок не са за него. Целта е да се накара противника да връща топката назад, за да може след това тимът му да я отнеме в близост до наказателното поле.

Срещу по-силните отбори Чукарички не е владял много топката. А е разчитал на бърз преход и директен футбол. Най-много тимът е изнасял кълбото в противниковата половина чрез десния си защитник. Когато централните бранители са се нагърбвали с тази задача и са били затваряни, то най-често е следвало дълго подаване към десния фланг. Съставът е умеел да действа на контраатака. А за отбелязване е, че специалистът е предпочитал крилата да не дават ширина на нападенията, а да влизат навътре и оттам да атакуват към наказателното поле.

“Не обичам дългите подготовки. Харесва ми да давам шанс на млади играчи да се доказват. Те обаче трябва да го сграбчат и да не го пускат. От тях зависи. В днешно време младите са много по-различни, отколкото бяхме ние. Преди време не бе проблем да играеш на сняг например, но сега не е така. Сега младите получават повече неща наготово, но светът се развива. Ние се нагаждаме с тях, както и те с нас”, обяснява Керкез. И държи момчетата му да действат със самочувствие.

“Винаги търся грешките си и опитвам да ги поправя. Футболистите трябва да разберат, че могат да играят срещу всеки съперник. Не бива да отдават голям респект на грандовете. Всеки мач е различен и носи нещо свое. Футболът е работа и вяра в своите възможности. Не е важно само да играеш добре, но и да постигаш резултати. Обичам да използвам статичните положения”, допълва Душан и разкрива мотото си: “Футболистите трябва да живеят за отбора”.

И в Чукарички, и в АЕЛ Лимасол успява да направи сплав от млади и опитни играчи. С такива разполага и на “Колежа”. От началото на кампанията обаче в отбора, а и в клуба цареше хаос. При временния треньор Рафаел Ферейра тимът живна и спечели 2 победи. Предстои да видим как ще се развие при Керкез.

Автор: Янаки Димитров – “Тема спорт”
Снимка: Фейсбук страница на Ботев Пд


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ