Приятел на Георги Иванов – Гонзо: Ще Ви кажа истината за това момче, той беше фен на ЦСКА

7 Dni Sport01.04.2023
Георги Иванов - Гонзо,

Любимецът на сектор „Б“ и легенда на Левски от близкото минало Георги Иванов – Гонзо е симпатизирал на ЦСКА. Като дете Гонзо бил привърженик на „червените“ и не пропускал техен мач в родния му Пловдив, издаде преди време пред „Блиц“ приятел на бившия таран, пожелал анонимност.

Настоящият шеф в БФС се прехласвал по успехите на ЦСКА в Европа, а любимият му футболист бил Христо Стоичков.

Гонзо е роден през 1976 година. Първите му по-ярки спомени от футбола са във времето, когато е на 10-11 години. Това е периодът, в който Димитър Пенев започва да гради брилянтния „армейски” тим с юношите на клуба Емил Костадинов и Любослав Пенев, както и с Христо Стоичков. Всеизвестен е фактът, че Пловдив е разделен на ботевисти и локомотивци. Малкият Георги обаче се захласва по ЦСКА. „Червените” влизат в сърцето му през пролетта на 1987 година, когато стават шампиони и печелят купата на България. През сезон 1986/87 „армейците” три пъти играят с Левски и три пъти побеждават. Два пъти с по 1:0 за първенство и веднъж с 2:1 на финала за държавния трофей.

„Георги много харесваше „червените”. На някои от тетрадките му пишеше „Само ЦСКА”. Купуваше си редовно вестник „Старт”, където публикуваха на последната страница снимки на отбори. Когато ЦСКА стана шампион и взе Купата на България, той си изряза голямата снимка от „Старт” и си я залепи на стената в стаята”, разкриват приятели на Гонзо от детските му години.

Когато ЦСКА гостува в Пловдив – я на Ботев, я на Локото, Георги е на стадиона. Веднъж даже си позволил да отиде при „червените” запалянковци, но без да е „въоръжен” с шалче или друг фенски атрибут.

Най-приятните преживявания на Гонзо са през сезоните 1988/89 и 1989/90, когато ЦСКА първо достига до полуфинал за КНК, а след това и до четвъртфинал за КЕШ. И познайте кой е най-големият му любимец – Христо Стоичков, естествено! Георги се прекланя на Ицо първо защото и двамата са пловдивчани и второ – заради футболния му гений.

„Помня, че Гонзо беше много щастлив, след като ЦСКА отстрани холандския Рода (Керкраде) с дузпи и се класира на полуфинал за КНК. Цял ден коментираше разпалено в махалата заедно с други момчета. Няма да забравя и как се кефеше след победите над Рух (Хожув) и Спарта (Прага) в турнира за КЕШ през есента на 1989 година. Тогава Георги беше 13-годишен”, добавя приятел на Гонзо, решил да запази анонимност.

Впоследствие, след като силният отбор на ЦСКА се разпада, се разпада и интересът на Гонзо към „червените”. Той пак им симпатизира, но не толкова силно.

По-късно, вече като млад и доказан футболист в Локомотив (Пловдив), Гонзо първо е предложен на ЦСКА от мениджъра Лъчезар Танев. Тогавашният треньор на „армейците” Георги Василев обаче отказва да вземе таланта. Година по-късно Георги Иванов се озовава в Левски.

Там историята е ясна. Гонзо се превърна в любимец на синя България заради многобройните си голове (особено „кървавия“), които нанизва във вратата на „червените”. Заради майсторлъка, професионализма и уникалните си футболни качества. И най-вече поради факта, че става левскар, истински и голям левскар.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ