Любо Минчев: Събираме се четири дни преди първия мач, мисля за доброто на баскетбола ни

02

Националният селекционер Любомир Минчев сподели пред Bgbasket очакванията си относно предстоящия прозорец от квалификациите за световното първенство догодина и това, което предстои за българския отбор. Тимът ще се събере в Ботевград на 8-и септември, като веднага след мача за Суперкупата ще има няколко тренировки преди домакинството си на Франция на 13-и. Тимът няма да има контролни мачове, като старши треньорът ще разчита на подготовката на играчите в клубовете си предвид тяхното участие в квалификациите за европейските клубни турнири и мача за Суперкупата.

– Кога ще бъде ясен съставът на България за предстоящия прозорец от световните квалификации и ще има ли контролни мачове?

– Ще обявя състава следващата седмица, защото тогава наближава времето. Няма да имаме контроли, защото ще се съберем четири дни преди първия мач. Сметнал съм, че е по-добре играчите да се готвят с клубните си отбори, защото те имат важни мачове и е по-добре баскетболистите им да са с тях. Имахме покани за турнири и контроли, но съм преценил, че това е по-добрият вариант за българския баскетбол.

 

– Франция и Русия обявиха съставите си, как изглеждат на пръв поглед? Франция има НБА имена в състава си, а в този на Русия са Алексей Швед и Тимофей Мозгов.

– Не мога да коментирам, те си знаят какво е състоянието им и наличните играчи. Не знам кой как ще използва тези прозорци. Все още не мога да коментирам противника. Сигурен съм, че няма всички обявени да се включат дори в подготовката. Швед и Дий Бост са съотборници и ако Швед участва в квалификациите, би трябвало и Дий Бост също да участва. Няма нищо гарантирано обаче, че който и да е от тях ще участва. Това са допълнителни разговори с клубовете.

 

Ясно е, че бих включил Александър Везенков и Дий Бост в състава, но всичко е въпрос на разговори с техните клубове. Защото независимо че нямат официални мачове, те водят подготовка и това е отсъствие от близо десет дни.

 

– Относно насрочването на мача за Суперкупата на 8 септември – пет дни преди първия мач на националния отбор от прозореца – ще помогне ли играчите да бъдат във форма или ще наруши ритъма на подготовка?

– Това, което е зависело от мен и което е добро за българския баскетбол като цяло е на втория ден след като се върнахме от Чехия да се обадя и да говоря с ръководствата на Левски Лукойл, Балкан и Рилски спортист, където има повече национали. Тогава все още никой не е знаел къде ще бъде през новия сезон, но това, което трябва да се направи като програма, е направено. Левски Лукойл играе квалификации за Шампионска лига три дни след нашия мач с Русия и не би било коректно да постъпя егоистично и да ги извикам на двуседмичен лагер с националния отбор, както го правят Русия и Франция, и след завършването на тези мачове да имат само два дни преди квалификациите. Аз мисля, че за българския баскетбол е по-важно те да са подготвени за тези квалификации и аз да ги повикам четири дни преди мачовете. Трябва да се съобразя с това нещо, защото е добре за баскетбола ни като цяло и смятам, че това е по-добрият вариант. Ще гледаме мача за Суперкупата с тези, които няма да участват в него, а след това ще направим няколко тренировки и ще дойде време за мачовете. Говорил съм с трите водещи клуба, за да знам какви са намеренията им за подготовка, защото ако някой ми беше казал, че започва подготовка в началото на септември, а не в средата на август, трябваше да събера националния отбор на подготовка. В правото си съм да събера националния отбор, но това би означавало да не се съобразя с никого и с нищо. А мисля, че съм сред малкото хора, които мислят за доброто на българския баскетбол като цяло. В ситуацията, в която са поставени националният и клубният ни отбори, смятам, че това е най-добрият вариант.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ