Новият „червен“ №16 – опандизван „танк“, „зашил“ два пъти Касияс и едва не прекратил кариерата си сам

1

Най-отличителната черта на новия нападател на ЦСКА Мауридес е изключително мощната му физика. Той е висок 189 см и тежи 86 кг. Неслучайно в португалските медии го описват като танк. Специализираният сайт за анализи Bola no Rede пише по негов адрес: „Той е висок, силен, на пръв поглед изглежда бавен, но може да те изненада с лекотата, с която се придвижва, и бързината на своята мисъл. Мауридес умее да се позиционира в наказателното поле, където прекарва почти цялото време в постоянни битки със своите съперници. Идеалната схема за Мауридес е с двама нападатели, тъй като той умее да разпределя топката към своите съотборници. Мауридес е танк, който винаги ни кара да си представяме как гази съперниците си с лекота“, пишат Bola no Rede.

Специализираният сайт за статистика GoalPoint.pt отбеляза специално продажбата на Мауридес вчера: „Успех на Краля на въздушните дуели! Мауридес, който често беше лидер в нашата статистика по спечелени високи топки, премина от Беленензес в ЦСКА“, съобщиха от GoalPoint.pt.

Мауридес на няколко пъти в мачове от португалския елит постига рекорд – по 8 спечелени въздушни дуела в среща. Той е сравняван и с бившия нападател на Интер Адриано. Паралелът прави екснационалът на Бразилия и халф на Леверкузен, Интер и Олимпиакос – Зе Елиаш: „Мауридес ми напомня на Адриано. Двамата имат сходен стил на игра и физика“, казва Зе Елиаш.

Мауридес е юноша на Интернасионал Порто Алегре и като юноша е смятан за голям талант. Нелепа контузия обаче го вади за година от терените, а той има и някои лични проблеми, които водят до… неговия арест само преди два месеца! Мауридес получава тежка травма в коляното през 2013 г. след първото си попадение с екипа на Интернасионал. Той прави задно салто, но при приземяването тежестта му пада върху десния крак и къса връзки на коляното. Възстановява се цели 13 месеца, а през този период признава, че е обмислял да се откаже от футбола. С подкрепата на своята втора съпруга Габриела и треньора Клемер обаче стиска зъби и се връща на терена. Той се вдъхновява и от любимия си футболист Роналдо Феномена, който в пика на своята кариера получава жестока контузия в коляното. „Салтото беше голяма моя грешка. Ясно е, че никога повече няма да го направя“, казва таранът. Мауридес е имал и друга съпруга (в момента е с Габриела), за която се жени малко след като навършва 18 години. Бракът обаче продължава кратко. Нападателят става баща, но се развежда през 2013-а. По закон е задължен да плаща издръжка за детето, но спира да го прави през 2015-а. Постепенно се натрупва солиден дълг, което води до блокиране на паспорта му през 2017-а и накрая до арест през май 2018-а. Мауридес е освободен едва след като изплаща цялата сума.

Мауридес има 2 гола срещу Порто в кариерата си, като и двата са срещу големия испански вратар Икер Касияс. За първи път таранът се разписва в неговата мрежа на 12 септември 2015 г. Тогава Мауридес води атаката на Арука в домакинство и се разписва в 83-ата минута, след като отблизо засича подаване по земя. Неговият тим губи с 1:3. Доста по-паметен е вторият гол на Мауридес срещу Порто. Той е тази година – на 2 април, вече с екипа на Беленензес. Тимът от Лисабон печели голяма победа над драко

ните – 2:0, на своя клубен стадион „Рестело“. Мауридес бележи втория гол – с мощен удар с глава след центриране от фаул. В тази среща за Беленензес играе и бившото крило на ЦСКА Диого Виана, който записа 28 участия в елита през миналия сезон, но така и не вкарва гол. Мауридес пък се разписва за последно навръх 70-годишния юбилей на армейците на 5 май. Тогава е точен два пъти за успеха с 3:2 над Портимонензе. 7 от головете му са през пролетта. Беленензес завърши на 12-о място през миналия сезон, на 7 точки от зоната на изпадащите.

Интересно е, че Мауридес досега не е носил №9 в отборите, в които е играл. Нападателят предпочита фланелката с №16 на гърба и най-вероятно с този номер ще играе и на „Българска армия“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ