Министърът на финансите поля със студен душ феновете на Левски

горанов

Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че не му е известен начин, по който държавата може да кредитира футболен клуб. Това е молбата на феновете на Левски, които помолиха Бойко Борисов да помогне на клуба от „Герена“ чрез отворено писмо по-рано тази седмица. Левскарите пожелаха безлихвен кредит от държавата, ако не бъдат вдигнати запорите върху сметките, по които основният спонсор – компания за лотарийни игри, собственост на Васил Божков, подпомагаше „сините“.

„Не съм достатъчно добре запознат с последните развития в ПФК Левски. Със сигурност обаче организацията на футболните клубове като търговски дружества през всичките години е било предизвикателство, защото това е сравнително скъп спорт. Спортистите и тези, които ръководят футбола, са с доста високи заплати. Разходът за издръжката на един футболен клуб е доста висок. Много малко са клубовете, които успяват да поддържат добро финансово състояние и да нямат задължения. Неслучайно търговското дружество ЦСКА АД е в несъстоятелност заради огромните задължения, които беше формирало към различни длъжници. Немалка част от тях и към НАП“, коментира Горанов.

„Така че да кредитираме едно търговско дружество, първо не знам доколко е съвместимо с правилата за държавните помощи. Деликатна е темата държавата да осигурява подобен тип помощ на търговски дружества, в случая футболни клубове“, подчерта финансовият министър.

„Футболните хора могат да се съберат и да се реши и друг вид устройство на функционирането на футболните клубове, не като търговски дружества. Не намирам механизъм днес директно българската държава от данъци да кредитира или финансира футболните клубове“, добави Владислав Горанов.

Извънредно! Министър Горанов отговори на Васил Божков!


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ