Скандал! БФС крие, че освен ЦСКА, УЕФА разследва лиценза и на футболния съюз

7 Dni Sport09.01.2020
БФС

Преди два дни публикува част от последния бюлетин на европейската централа за клубно лицензиране и финансов феърплей. Чрез него УЕФА обяви, че проверява документацията на 11 клуба от Европа за сезоните 2017/18 и 2018/19, един от които е ЦСКА. Допълва се, че тимовете не са избрани на случаен принцип, а има причини за това.

Оказа се, че в същия бюлетин попада и БФС. УЕФА пише, че е наела SGS, която да извърши одит на 55-те европейски федерации как издават лицензи на клубовете в съответните държави. След одита, който обхваща сезоните 2017/18 и 2018/19, БФС и още три страни (Португалия, Косово и Гърция) не са получили сертификат за поне един от споменатите два сезона. Останалите 51 страни в Европа нямат проблем с него.

От УЕФА допълват, че ако някоя страна не получи SGS сертификат, то европейската централа задържа стимулиращи плащания в размер на 40 000 евро и поставя съответния съюз под по-голям контрол.

В бюлетина пише, че подобен сертификат не се издава поради следните причини:

1. недостатъчна ангажираност на ръководството към лицензирането;
2. липса на формализирани процедури и политики по отношение на независимостта на органите, които взимат решенията;
3. невъзможност за справяне с несъответствия от одита за предходната година.

Добрата новина в случая е, че проблемът вече е решен, тъй като днес Българският футболен съюз е получил удостоверение от SGS, че “Системата за клубно лицензиране и мониторинг по отношение на първенствата на УЕФА е проверена и е установено, че отговаря на изискванията на стандарта на УЕФА, вследствие на което организацията е препоръчана за ресертификация”.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ